BIBELFJÄLL

– Ett naturnära år i Hemavan

Se filmen om Bibelfjäll

NN

Bibeln

Bibelstudier, egen reflektion och andakt. Tid att söka efter eller fördjupa din tro.

NN

Fjällen

Grundläggande utbildning i fjällkunskap i Skandinaviens mest kompletta fjällområde

NN

Mötet

Möt de människor som bor i närområdet – en unik del av utbildningen.

FAKTA OM BIBELFJÄLL

Bibelfjäll är mer än en traditionell bibelskola. Den är för dig som vill kombinera en grundläggande fjällutbildning, utmanande möten och härliga naturupplevelser med att söka efter eller fördjupa din tro.

Kursen utgår från tre fokusområden – Bibeln, Fjället och Mötet.

Du kommer att få en större kunskap om Bibeln och vad den betyder för dig och din omgivning idag.

Under året i Hemavan får du också en grundläggande utbildning i fjällkunskap samtidigt som du tillbringar året i Skandinaviens mest kompletta fjällområde. Ingen annanstans kan du, i samma område, göra sådana turer till grottor, glaciärer och fjälltoppar med perfekt offpist-åkning.

Annat du får göra och lära dig under ett år på Bibelfjäll:

  • Olika typer av vandringar
  • Lavinkunskap, vintertältning, fiske, användning av karta och kompass
  • Första hjälpen
  • Chans att ta skoterförarbevis
  • Möjlighet till praktik hos en församling under en vecka
  • Medlemskap i STF (Sveriges turistförening)

Mötet är en unik del av kursen. Du får möta många spännande människor och har möjlighet att engagera dig i olika aktiviteter i och utanför Bibelfjäll. Du kommer att få en egen fadder på orten och får då genuint uppleva hur det är att bo i en fjällby.

Bibelfjäll drivs av Strömbäcks folkhögskola, med placering på Hemavan Fjällstation i samarbete med Equmeniakyrkan, Equmenia, EFS och Salt, Svenska kyrkans unga i Luleå stift, de lokala församlingarna i Hemavan/Tärnaby (SvK, Pingst, EFK, Equmeniakyrkan) Studieförbundet Bilda och Hemavan Fjällstation.

Mål med utbildningen

Att du efter ditt år på Bibelfjäll har redskap för att i ord och handling uttrycka din tro i mötet med andra människor.
Att du har en grundläggande kännedom om vad fjället har att erbjuda och känner dig trygg att vistas där, på egen hand eller i grupp.

Efter utbildningen

Utbildningen kan för vissa vara en förberedelse för vidare studier. Kanske vill du fortsätta en teologisk utbildning eller en fjälledarutbildning.  Andra går vidare med att arbeta som säsongare i fjällen eller i en församling.

Om du vill vidareutbilda dig till fjälledare ger Bibelfjällåret dig en bra grund att stå på.

Har du frågor?

Kontakta kursföreståndare Kjell-Arne Alvarsson:
kjell-arne.alvarsson@strombacksfolkhogskola.se,
tel. 070-204 15 43.

Du kan också läsa mer om kursinnehållet i detalj på Bibelfjälls egna hemsida.

UTBILDNINGENS LÄNGD: 1 år

STUDIETAKT: 100%

STARTDATUM: Augusti.

STUDIESTÖD FRÅN CSN: Utbildningen är studiemedelsberättigad. Läs mer på csn.se

Till din ansökan bifogar du en presentation där du berättar om dig själv och varför du söker kursen.

Du ska vara drogfri sedan en tid tillbaka och bedömas kunna följa undervisningen.

Studerande på Bibelfjäll betalar en basavgift, en tilläggsavgift samt kost och logi. Undervisningen i sig är kostnadsfri.

Läsåret 2024/2025 är basavgiften 2200 kr per termin. I basavgiften ingår bland annat olycksfallsförsäkring, hyra av friluftsmaterial, boende vid studieresor,  serviceavgift i STF stugor, årsmedlemskap i STF, transporter med buss, bil eller skoter till aktiviteter samt flera långa resor bl.a. till Umeå och Norge. Viss litteratur, skrivmaterial och kopiering.

Tilläggsavgiften för hela läsåret består av 4 500 kr för liftkort och 800 kr för skoterhyra. Dessutom tillkommer ca 500 kr för litteratur. Rabatterat pris erbjuds dig som behöver hyra skidor. Resor och boende i samband med församlingspraktiken står du själv för.

Prisjusteringar görs inför varje ny termin. Full terminsavgift tas ut även vid studieavbrott. Om särskilda skäl finns kan avgiften justeras, detta sker då i samråd med ansvarig kursföreståndare.

Kost och logi

På internatet finns goda möjligheter att laga egen mat. Om efterfrågan är tillräckligt stor serveras lunch för 95 kr under skoldagar.

Boendet på Hemavan fjällstation kostar 695 kr per vecka, men ingen kostnad under längre lov när du tömmer ditt rum.

LÄSÅRET 2024/2025

2024-08-12 – 2024-12-13
Uppehåll vecka 44.

2025-01-13 – 2025-06-05
Uppehåll vecka 10 och 17.

> Ansök nu

Till din ansökan bifogar du ett personligt brev där du berättar om dig själv och varför du söker kursen.

Om fler söker än det finns platser på utbildningen görs ett urval. Urvalet görs utifrån personlig lämplighet i form av motivation och intresse för att studera på utbildningen.

BIBELFJÄLL PÅ INSTAGRAM

BIBELFJÄLL PÅ YOUTUBE

FRÅGOR OCH SVAR

Nej det behöver du inte. Så länge du är nyfiken på Bibeln och att utforska din tro så är du välkommen att söka. Du behöver heller inte ha några förkunskaper. Bibelfjäll är en grundkurs om Bibeln och kristen tro.

Köp inte på dig massa saker innan du kommer. Du kommer få prova olika varianter av friluftsmaterial. Ta med dig de skidor du har istället för att köpa nya. Du kommer ha möjlighet att komplettera med det som behövs. I tilläggsavgiften ingår hyra för tält, utekök, långfärdsskridskor med mera. Vi har speciella avtal så när du vet mer och vill ha egen utrustning kan du köpa till ett bra pris.

Alla deltagare bor tillsammans på Hemavans fjällstation, en anläggning belägen i centrum av Hemavan. Gården ligger 400 meter från Bayhill Center (med bla. ICA och Sportringen), 800 meter till flygplatsen och 8 meter (!!) till närmsta pistade backe. Det är dubbelrum med egen toalett och dusch samt gemensamt kök. Om det finns plats kan det finnas möjlighet att bo i eget rum.

SAGT OM BIBELFJÄLL

Kjell-Arne Alvarsson
Kjell-Arne Alvarsson
Kursföreståndare Bibelfjäll

Här kan vi prova, utmana oss själva och leva oss in i det vi läser om. Hur färdas ljudet när någon predikar från ett berg? Hur känns det i kroppen när du är nästan hemma efter en lång vandring, och någon plötsligt säger att du måste vända åter?

 

> Läs hela intervjun med Kjell-Arne

KURSINNEHÅLL BIBELFJÄLL

BIBELN

Kursen ger baskunskaper om Bibeln; hur Bibeln kom till, den bibliska historien, vem som är vem i Bibeln med mera. Vi arbetar också med hur man kan tolka olika bibeltexter. Genom olika pedagogiska sätt försöker vi förstå hur bibelordet hör ihop med mitt och andras liv. Kursen delas upp genom att fokusera på Gamla Testamentet under större delen av höstterminen och Nya Testamentet under resten av läsåret.

Under kursen pratar vi om grunderna i den kristna tron och samtalar om gudsbilder, försoningen och flera andra frågor. Vi går igenom kyrkans historia och ser hur man tolkat tron under olika tider. Vi sätter också in den kristna tron i ett lokalt och globalt sammanhang.

Vi tar upp frågor om etik och livsstil, apologetik (försvaret av tron), du får möjlighet att ställa dina egna frågor, vi provar på retreat och pilgrimsvandring. Varje skoldag har vi gemensam andakt och under veckan får man tid för egen reflektion och andakt. Dessutom får man vara med i en mindre böne- och samtalsgrupp. Under läsåret medverkar vi i och ansvarar för ett antal gudstjänster på och utanför Hemavan Fjällstation.

Vi läser tematiskt utifrån personer i Bibeln . Det innebär att när vi till exempel läser om Mose, försöker vi sätta oss in i hans personlighet men vi tar också upp folkets historia och Mose roll i uttåget ur Egypten, ledarskap och kallelse.

FJÄLLET

På Bibelfjäll får man chansen att utveckla sitt friluftsintresse, mitt i Skandinaviens mest kompletta fjällområde. Man får möta fjället under alla årets årstider och förhoppningsvis alla typer av väder. Efter ett år på Bibelfjäll har du en grundläggande kännedom om vad fjället har att erbjuda och du kommer att känna dig betydligt tryggare på egen hand eller i en grupp.

Under året gör vi olika typer av vandringar som pilgrimsvandring, fjällvandring. Du utbildas även i användning av karta och kompass, sommar- och vinterfiske, skidåkning (telemark, snowboard, alpint, turåkning, toppturer), lavinkunskap, vintertältning (en hel vecka i fjällen i två omgångar), första hjälpen, skoterförarbevis, glaciärtur på en av Skandinaviens största glaciärer, grotthistoria och geologi med turer i några av Skandinaviens längsta grottor. Du kommer att få massor med tid ute på fjället under hela kursen.

På denna del arbetar vi också med ledarskap och grupp. Här är utepedagogik, med gruppens samarbete och individens upplevelser, ett viktigt pedagogisk redskap. Dessa kunskaper får man tillfälle att använda sig av på kursdelen Mötet.

MÖTET

Unikt för Bibelfjäll är att varje elev får en fadder som bor i närområdet för att ännu mer förstå hur det är att leva och bo i en fjällby. Kursen vill ge redskap för att i ord och handling uttrycka sin tro i mötet med andra människor.

Vi ger möjlighet att vara med (eller som ledare) på de aktiviteter som anordnas i Hemavan med omnejd, så som scouting, barngrupp, idrottsträning, fritidsgårdsaktiviteter och olika turistevenemang som skotertävlingar, skidtävlingar mm. Det finns också möjlighet att vara delaktig på gudstjänster, kyrkmarknad, luciatåg med mera.

VI SOM JOBBAR PÅ BIBELFJÄLL

Kjell-Arne Alvarsson
KJELL-ARNE ALVARSSON
Kursföreståndare
Mojo Andersson
MOJO ANDERSSON
Lärare

I SAMARBETE MED