RÖSTER OM MA

I have been involved with this innovative course since its founder Leif Edberg first asked me to advise him-based on my experience of sitting up a course myself at the Royal Academy of Music London.

Over the years several students from this course have continued to study for an additional year at the RAM on what is now a Masters degree. I have seen the results and standard of the training they received when they arrived in London and was aware of the very good standard they had achieved at Strömbäck.

Now under the leadership of Johanna Edlund and her core team of experienced professional teachers I see the course driven with same passion and commitment to excellence. I continue to be interested in the course and indeed some of us connected with the Ram visit from time to time. I would not hesitate to recommend this training as an excellent preparation for a professional performer.

Over the years since the very start of the Musical Theatre Course at Umea, I have had the great pleasure of working with the students on scenes from musicals, either for a few weeks at Stromback or sometimes in London, during one of their two-week visits to see London theatre.

I have always found the students healthily ambitious, keen to work, open to try out new ideas and aware of what they should be aiming for next in their training.  I have huge admiration for the faculty and their ethos. Each student is treated as an individual, and receives a lot of one-to-one attention.

At the same time he or she has the opportunity to be part of a strong group of skilled young performers who are encouraged to work together as a company, and even celebrate one anothers’ achievements! I am thrilled to hear of the professional success of alumni from this course, and very pleased to have been a small part of their training.

Jag kommer från Finland där det bara finns en musikalutbildning och eftersom jag kunde svenska bestämde jag mig för att vända blicken mot väst. Musikalakademien var en av skolorna jag sökte till och som tur kom jag in från reservlistan. Det var det bästa som hade hänt mig på länge!

Jag visste inte så mycket om utbildningen innan jag började. Men känslan som jag hade fått under auditionhelgen var: här tas musikteater på största allvar. Äntligen, folk som är lika passionerade som jag, över just musikal!

Jag lärde mig och växte så otroligt mycket under åren på MA. Som artist, som människa. Det är inte bara de praktiska färdigheterna som utvecklas. Man lär sig att hantera och navigera i stora mängder av information, ta till sig det som man själv kan gynnas av och sortera bort sånt som inte är relevant för en själv. Man lär sig hur man tar hand om sig själv på bästa möjliga sätt både fysiskt och mentalt. De färdigheterna är guld värda i det riktiga livet som börjar efter utbildningen.

Jag har jobbat med tre olika musikalproduktioner i Finland sedan jag började på MA. Rollen som Sophie i ”Mamma Mia!” fick jag genom en öppen audition efter att ha pluggat på Musikalakademien i ett år. (Och jag lovar: det säger mer om utbildningen än om mig, jag kom ju in som reserv!)

Tack vare Musikalakademien har jag blivit en hållbar musikalartist och en bra kollega. Jag är fortfarande nyfiken på att lära mig mer – det kanske du också är? Missa inte din chans att få den mest hållbara och inspirerande musikalutbildningen i Norden. Sök till Musikalakademien!

Hasse Hjortek
HASSE HJORTEK
Arrangör, kapellmästare och producent

Jag har vid mina olika möten med Musikalakademien upplevt att undervisningen håller mycket hög klass med en professionell och engagerad lärarkår samt motiverade elever. Efter genomgången utbildning känns eleverna väl rustade att ta sig an en mängd olika uppdrag vad gäller sång, dans och teater.

Markus Falck
Markus Falck
Norrlandsoperan
Producent

Jag har haft nöjet att arbeta med studenter och personal från Musikalakademien i Strömbäck, senast med en gemensam julkonsert på Norrlandsoperan 2019. Hög ambition, ansvarstagande och arbetsglädje i kombination med stor nyfikenhet, talang och framtidstro kännetecknar denna unika utbildning för morgondagens artister.

När jag började på MA hade jag inte med mig mycket kunskap kring musikal från tidigare, men det jag visste var att jag älskade att berätta texter genom sång på scen. Under mina två år på MA byggde jag en mycket stadig grund att stå på som musikalartist och sångerska. Tack vare otrolig kompetens bland lärare och gästlärare, disciplin vad gäller övande flera gånger per dag, samt en ihärdig dröm kan jag idag arbeta som skådespelare på teatrar runt om i Finland, med sången som min största tillgång. Jag kan med handen på hjärtat säga att jag, trots att jag letat mig ända till Broadway, aldrig haft en så bra sånglärare som Johanna. Och den trygga gemenskapen med klassen i härliga miljön kring Strömbäck gjorde så att man tryggt och påhejat kunde satsa på inlärning och utveckling.

Jag kom till MA direkt från gymnasiet i Vasa, Finland. Jag minns att det kändes stort att flytta över Kvarken, och att dessutom få göra det i jakt på nåt som skulle bli min dröm. På MA andades lärarna och undervisningen högklassig musikal, och jag kände mig med det samma som hemma. Det var som att inte riktigt veta vart man var påväg, men hamnade precis rätt in i drömmen där i klassrummen och danssalarna. Under två års tid kunde jag satsa all min tid och energi på att, tillsammans med likasinnade stöttande klasskompisar, utvecklas till en bättre sångerska, dansare och skådespelare. Vilken ren lyx! Och att dessutom få göra det på mitt modersmål svenska, samtidigt som jag blev väldigt mycket bättre på engelska. Verklig lyx.

Jag ser tillbaka på mina år på MA med glädje och tacksamhet. Tänk att jag där och då byggde grunden till den jag är idag. Både privat och yrkesmässigt!

Till Musikalakademieklassen 2010-2012 kom jag nervös, rädd och framförallt helt ny inom musikal – och dansområdet. Blev på Musikalakademien omfamnad med öppna armar och jag började med hjälp av den kunskap och expertis som lärarna besitter, sakta men säkert arbeta fram mig som artist.

Efter mina två år följde dansutbildning som ledde till att ännu fler dörrar öppnades. Landade efter utbildningen mitt första stora musikaljobb i Spelman på taket på Malmöoperan och har sedan även gjort West side, Oliver och Cabaret på Göteborgsoperan! Jag har även fått dansa på tv, koreograferat till film, gjort reklam och sjungit i diverse sammanhang.

I underhållningsvärlden är varje dag ett äventyr och hade det inte varit för Musikalakademien hade jag aldrig fått göra det jag gör och samtidigt möta alla fantastiska människor jag fått möta på vägen. En fantastiskt rolig väg som jag är privilegerad att få utforska och hoppas få fortsätta göra en lång tid framöver! Tack Musikalakademien!

Hej du som funderar på att söka till MA!
Jag tog examen 2012 och har sedan dess jobbat i många musikalproduktioner runtom i Sverige. Hair på Göteborgsoperan, Såsom i Himmelen på Oscarsteatern och nu Sound of music på Stockholms Stadsteater, för att nämna några favorituppsättningar.

Jag minns fortfarande hur det var när jag började på MA och fick möta platsen, lärarna och eleverna första gången. Jag kände ett otroligt starkt ”här vill jag vara”. Under mina år på skolan fick jag sedan verktyg som jag fortfarande, nio år senare, använder i mitt yrke dagligen.

Alla lärare på MA är toppklass, både i sina kompetenser och som medmänniskor. De pushar, lär och stöttar men också lever, skrattar och gråter med oss elever.

Att det bara går en klass åt gången gör dessutom att varje elev på MA får synas och höras. Du blir aldrig ”en i mängden” utan får massor av individanpassad vägledning, samtidigt som det förstås läggs stor fokus på arbete i ensemble.

Jag har aldrig varit så driven utav lust och kärlek till musikal som konstform, som under min tid på MA. Ba sök! 🙂

Redan på antagningsproven för Musikalakademien kände jag mig trygg och i säkra händer. Eleverna var trevliga och lärarna var superproffsiga och inbjudande! Dansprovet var opretentiöst och lustfyllt. Därför valde jag att starta min resa på just Musikalakademien.

Under min tid där fick jag utrymme att utvecklas, jag kände mig sedd, på en individuell nivå, och mina lärare hjälpte mig att stärka och bygga vidare på den kompetens och potential som jag hade. Jag fick chansen att jobba med olika musicaldirectors och regissörer, bland annat från London. Det kändes oerhört givande och stärkande. Aldrig tvekade jag på om jag befann mig på rätt plats.

Efter tolv år i branschen, en lång och fruktsam karriär i både London och Sverige, ser jag tillbaka på mina år på Musikalakademien med stor kärlek och omsorg. Det är unikt att få vara på en plats där man kan ägna sig helt åt sitt redskap omringad av expertis och resurser. En speciell shout-out till Johanna Edlund, en sånglärare och musikalexpert i världsklass.  Sammanfattningsvis så var Musikalakademien den perfekta platsen att börja resan på.