MUSIKALAKADEMIEN

– Sveriges nordligaste yrkesutbildning i musikal

OM MUSIKALAKADEMIEN

Musikalakademien utbildar artister för den nordiska och internationella scenen sedan år 2000

Musikalakademien är en av Sveriges fem yrkesutbildningar i musikal med studerande från hela Norden. Vår uppgift är att utbilda artister med en grundinstinkt för sceniskt arbete, att skapa mångfald på scenen och att arbeta med artister som speglar vår samtid. Hos oss skapas din unika studieplan för att utbilda dig till en hållbar och kompetent kollega och artist. Vi tar in en klass vart tredje år, nästa audition sker våren 2025.

Henrik Ståhl
Skådespelare, författare och dramatiker

Det är inte så ofta man får känna barnslig glädje på jobbet, men det fick jag när jag jobbade med eleverna på Musikalakademien. En ödmjuk, multikompetent grupp i en skola som ger en hopp inför framtiden.

Petra Pääkkönen
MA 2016 - 2019
Musikalartist

Jag lärde mig och växte så otroligt mycket under åren på MA. Som artist, som människa.

Mary Hammond
Royal Academy of Music in London
Sondheim professor of Musical Theatre Voice
I would not hesitate to recommend this training as an excellent preparation for a professional performer.
Porträtt Jenny Asterius Persson
Jenny Asterius Persson
MA 2000-2002
Musikalartist och skådespelare
Musikalakademien var det självklara valet av utbildning för mig. Så självklart att jag inte sökte till någon annan skola, jag skulle bara gå där.
Joel Götell - MA alumn
Joel Götell
MA 2019-2022
Musikalartist och skådespelare
Tack vare allt hårt slit, MA och deras samarbete med Västerbottensteatern har jag knutit fina kontakter och fått jobb i deras uppsättningar “Wendy & Peter Pan” och “Spelman På Taket”. Något som jag är otroligt tacksam för!

JUST NU PÅ MUSIKALAKADEMIEN

Scener ur musikal från Stephen Sondheims magiska värld

”Vitt. Ett blankt ark eller duk. Så många möjligheter…”

Vårterminen avslutades med redovisning av kursen Scener ur Musikal. Denna gång fick de studerande arbeta med scener från Stephen Sondheims skattkista och spelade scener ur musikaler som Company, Into the woods och Merrily we roll along m.fl.

Kursens mål är att studenten praktiskt fördjupar färdigheter i komplex musikalrollgestaltning. Studenten skall i det praktiska repetitionsarbetet utmana sig själv i de grundläggande tekniker som gåtts igenom under läsår 1 och 2; vokalt, röst, instrumentet, i rörelse, dans och i skådespelarteknik.

Kursens ska ge studenten ökad utmaning i sina arbetsverktyg in i musikalens uttrycksform. Studenten ska också visa prov på – använda – sin analys och tolkning av material i sitt arbete med en komplex rollgestaltning.

Flera kära par står tillsammans bakom och runt huvudpersonen och sysslar med lite olika saker.
Nordiskt Berättarcentrum

Workshop i berättande med Lillemor Skogheden från Nordisk Berättarcentrum, Västerbottensteatern

Vilka verktyg och knep har en berättare? På vilket sätt kan berättarens verktyg vara till nytta för en musikalartist? I muntligt berättande och dess konstform arbetar vi på premissen att berättaren ska levandegöra berättelsen i lyssnarens sinne. Gestaltningen är till största delen verbal, inte fysisk och lyssnaren behöver bli medskapare i berättarens bildspråk. Hur går det till?

Denna vecka har vi haft workshop med fantastiska Lillemor Skogheden från Nordisk Berättarcentrum och fördjupat oss i verktygen en berättare behöver. Genom att träna oss på att skapa berättelser får vi en lätthet i att hitta och skapa de berättelser vi behöver för att gå in i en gestaltning. Oavsett om det handlar om musikal eller teater så behöver rollen sina egna bilder, minnen och berättelser för att bli helt och rättvist gestaltad.

> Läs mer om Nordisk Berättarcentrum

Möt Musikalakademien 2022-2025