MUSIKALAKADEMIEN

– För dig som lever och andas sång, dans och teater
NN

Sveriges nordligaste yrkesutbildning i musikal

NN

Med sikte på Europas musikalscener

JUST NU PÅ MUSIKALAKADEMIEN

Sammankomst

SAMMANKONST – PROJEKTET BÖRJAR TA FORM OCH TON

Manus och musik börjar sakta växa fram till den nyskriva musikalen som har premiär våren 2022. Under hösten har Musikalakademien spelat in demos med musiken, och kommer även att ha konsert där inbjuden publik får ett smakprov på den kommande musikalens sånger.

Projektet drivs tillsammans med Kulturverket och finansieras med stöd från Allmänna arvsfonden.

Följ projektet hos Kulturverket

Photo by Jon Tyson on Unsplash

Missa inget!

Nya samarbeten, workshops och självklart Audition 2022. Det kommer att hända mycket spännande på Musikalakademien framöver. Ange din e-postadess nedan så lovar vi att hålla dig uppdaterad.

ANSÖKAN TILL
AUDITION 2022
ÖPPNAR OM…

Days
Hours
Minutes
Seconds

AUDITION 2022 FAQ

Det som krävs för att söka till Musikalakademien är treårigt gymnasium eller motsvarande. Du måste vara minst 18 år.

Dag 1: Du träffar juryn individuellt och gör ett sångprov, ett monologprov och visar ditt danssolo. Under dagen gör du även ett skriftligt prov i musikteori. I slutet av dagen får du veta om du gått vidare till dag 2 – 3.

Dag 2: Du gör ett dansprov, ett teaterprov och ett ensembleprov. Dessa prov sker både i grupp och individuellt och du gör dem tillsammans med andra sökande.

Dag 3: Du träffar juryn individuellt och gör ett sångprov, ett monologprov, ett gehörsprov och ett rörelseprov. Juryn kommer intervjua dig och lära känna dig bättre.

Du kommer träffa andra sökande. Du kommer också träffa vår nuvarande klass som är dina värdar och tar hand om dig under dessa provdagar. De kommer bland annat hålla i kropp- och dansuppvärmning, svara på dina frågor om utbildningen och guida dig genom alla moment. Du kommer träffa juryn som består av utbildningens fasta lärarlag samt skolans rektor.

TVÅ SCENISKT UTFORMADE SÅNGER
a) En obligatorisk sång: Materialet skickas ut via e post till alla som har ansökt.
b) En valfri sång: Välj något som du älskar att sjunga och som representerar dig som artist och sångare på bästa sätt. Du ska agera sångerna, berätta en historia, driva en karaktärs vilja. Det är helt valfritt om du använder talad text i anslutning till sången eller möjlig koreografi.

TVÅ MONOLOGER
a) En obligatorisk monolog. Materialet skickas ut via e-post till alla som har ansökt.
b) En valfri monolog: Du väljer själv vilken typ av text du vill använda. Förutom att du ska kunna texten utantill är det viktigt att du funderar och fantiserar över innehållet i det material du har valt. Vi vill se hur du använder din egen fantasi och fysiska inlevelseförmåga för att kommunicera textens innehåll.

ETT DANSSOLO/EN KOREOGRAFI
Du ska förbereda och skapa ett danssolo. Du väljer själv dansstil och musik. Högst en minut lång. På plats har du tillgång till utrustning. Vad gäller kläder och skor så välj det du känner dig bekväm i.

Nej, vi vill att du använder våra pianister. Vi vill se hur du musicerar tillsammans med honom/henne. Du får naturligtvis ta med egen ackompanjatör till ditt sångprov.

Vi bedömer inte hur du ser ut eller vad du använder för rekvisita. Enkla saker som en stol, ett bord kommer finnas i provsalen.

Ansökan öppnar 1 september  2021. Audition sker under våren 2022.

FAKTA OM MUSIKALAKADEMIEN

Musikalakademien är en yrkesutbildning i musikal för dig som vill arbeta på någon av Europas musikalscener. Utbildningens syfte är att integrera sång, dans och teater till en enhet – det vill säga vad vi brukar kalla för musikal.

Alla de olika uttrycksformerna har lika stort värde i sig och tränas också separat men den här utbildningens primära målsättning är framför allt att förena dem till en ny konstform – musikalen.

För att kunna uppnå detta mål så har vi, förutom ett fast lärarlag som finns på skolan varje dag, ett gästlärarsystem där vi samarbetar med professionella artister och lärare från London.

Vi bedriver undervisningen i samarbete med Royal Academy of Music i London och deras musikalutbildning under ledning av professor Mary Hammond.

Vi samarbetar också med lärare och professionella artister från Norden och övriga Europa.

Mål med utbildningen

Att du som går Musikalakademien utvecklas till en unik, uttrycksfull och stark musikalartist, kunnig och flexibel i din yrkesroll och attraktiv på arbetsmarknaden, inom kultursektorn.

Efter utbildningen

Efter tre år på Musikalakademien har du en bred grund som ger dig möjlighet att arbeta inom olika delar av kultursektorn – med musikal, teater, opera, show eller annan underhållning.

Har du frågor?

Kontakta kursföreståndare Johanna Edlund:
johanna.edlund@strombacksfolkhogskola.se

UTBILDNINGENS LÄNGD: 2 år + 1 år påbyggnadsutbildning

STUDIETAKT: 100%

STARTDATUM: Augusti 2019

STUDIESTÖD FRÅN CSN: Utbildningen är studiemedelsberättigad. Läs mer på csn.se

Treårigt gymnasium eller motsvarande. Du måste vara minst 18 år.

Studerande på Musikalakademien betalar en basavgift och en tilläggsavgift. Läsåret 2020/2021 är basavgiften 1995 kr per termin och tilläggsavgiften 11500 kr per år.

Från och med läsåret 2021/2022 delas även tilläggsavgiften upp i två terminsavgifter. 

I basavgiften ingår bland annat olycksfallsförsäkring, viss kopiering, dryck till förmiddagsfikat, del av kostnader i samband med olika arrangemang på skolan samt vissa studiebesök. Tilläggsavgiften tas ut därför att utbildningen har extra kostnader bland annat genom hyra av teknisk utrustning, ljudsystem, rekvisita med mera som behövs i samband med produktioner. Avgiften går också till en del av kostnaden för studieresor samt för kopierade kompendier.

Prisjusteringar görs inför varje nytt läsår. Full terminsavgift tas ut även vid studieavbrott. Om särskilda skäl finns kan avgiften justeras, detta sker då i samråd med ansvarig kursföreståndare. Kostnader för litteratur tillkommer.

Innan du startar hos oss kommer du få en lista med det du behöver för att studera hos oss. Vi sänder dig en lista för utrustning och litteratur.

LÄSÅRET 2020/2021

2020-08-17 – 2020-12-18
Uppehåll vecka 44.

2021-01-07 – 2021-06-11
Uppehåll vecka 10 och 14.

 

LÄSÅRET 2021/2022

2021-08-16 – 2021-12-17
Uppehåll vecka 44.

2022-01-10 – 2022-06-10
Uppehåll vecka 10 och 16.

Nästa audition kommer att äga rum under våren 2022. Ansökan öppnar under hösten 2021.

KURSINNEHÅLL MUSIKALAKADEMIEN

För godkänt i kurserna krävs 80 % närvaro och aktivt deltagande under lektion.
Examination sker terminsvis i kurserna.

ENSKILD SÅNG

TEATER

DANS

MUSIKTEATER

RÖSTKUNSKAP

RÖSTVÅRD

SKÅDESPELARENS TALRÖST

GEHÖR OCH MUSIKLÄRA

INSTRUMENTET OCH MÄNNISKAN

SCEN OCH TAL

AUDITIONTEKNIK

MUSIKAL- OCH NUTIDSHISTORIA

ARTISTEN OCH SAMHÄLLET

ENSEMBLE

INTERPRETATION – SCENISK GESTALTNING

KOMPLETTERANDE TRÄNING OCH MÅLSÄTTNINGSARBETE

NEUTRALMASK OCH CLOWN

MENTAL TRÄNING: SÖMN, STRESS OCH PRESTATION

PROJEKT OCH AUSKULTATION

PRAKTIK OCH PRODUKTION

KORTARE KURSER:

Teaterhistoria, Skrivarkurs, Översättningsarbete, Presentationsteknik, Riffing i Musikteater, Ljudteknik, Kost & hälsa, Flamenco, Stepp, Street Dance, Modern/Nutida dans, Pardans, Pilates, Floor Barre, Stage fight.

VANLIGA FRÅGOR OCH SVAR OM MUSIKALAKADEMIEN

Studiemedel från CSN kan sökas från och med höstterminen det år du fyller 20. Innan dess får du studiebidrag (som i gymnasiet) samt inackorderingstillägg. Se www.csn.se

Alla som börjar på Musikalakademien erbjuds ett rum på skolan. Läs mer om att bo på skolan

#MUSIKALAKADEMIENALUMN PÅ INSTAGRAM

VI SOM JOBBAR PÅ MUSIKALAKADEMIEN

Johanna Edlund
JOHANNA EDLUND HANSSON
Kursföreståndare
Sara Edlund
SARA EDLUND
Dansansvarig
Tomas Köhler
TOMAS KÖHLER
Teaterlärare
David Johansson
DAVID JOHANSSON
Pianist och lärare
kvadrat_erik_fagerborn_mw2
ERIK FÄGERBORN
Lärare

VI SAMARBETAR MED

> Royal Academy of Music i London

> Norrlandsoperan

> Västerbottensteatern

> Dans i Västerbotten

> Hilde & Peppe

> Karen Rabonowitz

> Kulturverket

> Umeå teaterförening

> Psykologprogrammet vid Umeå universitet

> Logopedprogrammet vid Umeå universitet