MUSIKALAKADEMIEN

– Sveriges nordligaste yrkesutbildning i musikal

Se filmen om Musikalakademien

JUST NU PÅ MUSIKALAKADEMIEN

PRESSRELEASE
Nattexpressen – Ett nordiskt samarbetsprojekt inom musikteater

Yrkeshögskolan Novia och Musikalakademien vid Strömbäcks folkhögskola meddelar att de nu inleder ett spännande och nyskapande treårigt samarbetsprojekt som kulminerar i en gemensam musikaluppsättning under vårterminen 2025.

Projektparterna har beställt en dramatisering och komposition baserad på den finlandssvenska författaren Karin Erlandssons bok “Nattexpressen”. Berättelsen, med sina starka visuella element och sin förmåga att stimulera alla sinnen, ses som idealisk för överföring till scenen. “Vi vill skapa något nytt och genuint i samarbete över Kvarken”, säger arbetsgruppen vid Novia och Musikalakademien.

Detta unika samarbete med två respekterade utbildningsinstitutioner syftar till att främja kreativiteten hos studerande och öka medvetenheten kring den konstnärliga processen bakom sceniskt och musikaliskt arbete.

Den nordiska musikteatern har under de senaste årtiondena utvecklats snabbt och har blivit en vital del av den kulturella scenen. Behovet av kompetenta musikalartister har stadigt ökat i takt med ökat publikintresse. I Finland har utbildning inom musikteater varit en utmaning, och detta samarbetsprojekt kommer att erbjuda en realistisk grund för högkvalitativ utbildning inom genren.

Novia har gedigen erfarenhet inom musik, scenkonst och visuella konstformer, medan Musikalakademien i Strömbäck är välkänd för sin musikalartistutbildning. Redan tidigare har kontakter mellan dessa institutioner etablerats, och detta samarbete drivs nu framåt med entusiasm.

Under 2023–2024 hålls gemensamma workshops i Jakobstad och Strömbäck, den första i Jakobstad 12–14.9. Spelperioden pågår under mars och april 2025 och “Nattexpressen” uppförs i Schaumansalen i Jakobstad och på Norrlandsoperan i Umeå.

Nattexpressen är ett exempel på hur det nordiska kulturarvet och den gemensamma kreativiteten hos två ledande utbildningsinstitutioner kan förenas genom samarbete. Det kommer att skapa en plattform för studenter att utforska och utveckla sina konstnärliga färdigheter samtidigt som det främjar medvetenheten om den konstnärliga processen bakom scenisk och musikalisk konst.

PRODUKTION

LIBRETTO: Erik Fägerborn, regissör, översättare och textförfattare

MUSIK: Mikael Svarvar, lektor, musiker

PRODUCENT: Yrkeshögskolan Novia och Musikalakademien vid Strömbäcks folkhögskola

Decemberkonsert på Norrlandsoperan

Söndag den 3 december klockan 19:00 blir det julkonsert på Norrlandssoperan. Den traditionsenliga julkonserten med Umeå Musiksällskap har i år utökats med 18 solister från Musikalakademien. Publiken kommer att bjudas på bekanta julmelodier och musik ur kända julfilmer och musikaler.

– Jag ser fram emot att få sjunga och beröra publiken tillsammans med orkestern och ha den enorma kraft som skapas av så många musiker som förenas genom musiken. Att få uppleva känslan att vara ett med musiken. Jag längtar, berättar Konrad Samsel, deltagare på Musikalakademien

– Jag har spelat oboe i symfoniorkester hemma i Finland och jag har alltid tyckt att det varit det finaste i hela världen, att få vara omringad av toner och instrument. Det känns väldigt stort att jag ska få möjligheten att sjunga med Umeå musiksällskap på Norrlandsoperan och jag längtar efter att få uppleva det igen, och denna gång som sångerska, berättar Kaisla Sillanpää, deltagare på Musikalakademien.

Mer information hittar du på Norrlandsoperans hemsida.

 

DATUM: Söndag den 3 december

TID: 19.00

PLATS: Norrlandsoperan

BILJETTER: Köper du på Norrlandsoperans hemsida

Möt Musikalakademien 2022-2025

MA 2022-2025

Från vänster

Överst: Julia Frööjd, Felix Lönnqvist

Mellan: Lukas Östman, Kaisla Sillanpää,
Nora Heinerud, Gabriel Johansson

Nederst: Konrad Samsel, Sara Wasserman,
Cornelia Svensson

MA 2022-2025

Från vänster

Överst: Jakob Söderlind

Mellan: Mikko Peltomäki, Beppe Lantz
Siri Berndtsson, Elmer Malmskär

Nederst: Firelle Najjar, Anna Stenman
Merita Hildén, Sanni Kauppinen

PROJEKT

TILLSAMMANS MED BRANSCHEN

Henrik Ståhl
Henrik Ståhl
Skådespelare, författare och dramatiker

Det är inte så ofta man får känna barnslig glädje på jobbet, men det fick jag när jag jobbade med eleverna på Musikalakademien. En ödmjuk, multikompetent grupp i en skola som ger en hopp inför framtiden.

Petra Pääkkönen
Petra Pääkkönen
MA 2016 - 2019
Musikalartist

Jag lärde mig och växte så otroligt mycket under åren på MA. Som artist, som människa.

Sarah Nedergård
Sarah Nedergård
MA 2008 - 2010
Skådespelare och sångerska verksam i Finland, både på svenska och finska.

Jag kan med handen på hjärtat säga att jag, trots att jag letat mig ända till Broadway, aldrig haft en så bra sånglärare som Johanna.

Markus Falck
Markus Falck
Norrlandsoperan
Producent

Hög ambition, ansvarstagande och arbetsglädje i kombination med stor nyfikenhet, talang och framtidstro kännetecknar denna unika utbildning för morgondagens artister.

Mary Hammond
Mary Hammond
Royal Academy of Music in London
Sondheim professor of Musical Theatre Voice
I would not hesitate to recommend this training as an excellent preparation for a professional performer.
Karen Rabinowitz
KAREN RABINOWITZ
Royal Academy of Music in London
Director, choreographer / movement director

I have always found the students healthily ambitious, keen to work, open to try out new ideas and aware of what they should be aiming for next in their training.

UTBILDNINGEN