JUST NU PÅ MUSIKALAKADEMIEN
SAMMANKONST – PROJEKTET BÖRJAR TA FORM OCH TON
Manus och musik börjar sakta växa fram till den nyskriva musikalen som har premiär våren 2022. Under hösten har Musikalakademien spelat in demos med musiken, och kommer även att ha konsert där inbjuden publik får ett smakprov på den kommande musikalens sånger.
Projektet drivs tillsammans med Kulturverket och finansieras med stöd från Allmänna arvsfonden.
Missa inget!
Nya samarbeten, workshops och självklart Audition 2022. Det kommer att hända mycket spännande på Musikalakademien framöver. Ange din e-postadess nedan så lovar vi att hålla dig uppdaterad.
ANSÖKAN TILL
AUDITION 2022
ÖPPNAR OM…
AUDITION 2022 FAQ
Det som krävs för att söka till Musikalakademien är treårigt gymnasium eller motsvarande. Du måste vara minst 18 år.
Dag 1: Du träffar juryn individuellt och gör ett sångprov, ett monologprov och visar ditt danssolo. Under dagen gör du även ett skriftligt prov i musikteori. I slutet av dagen får du veta om du gått vidare till dag 2 – 3.
Dag 2: Du gör ett dansprov, ett teaterprov och ett ensembleprov. Dessa prov sker både i grupp och individuellt och du gör dem tillsammans med andra sökande.
Dag 3: Du träffar juryn individuellt och gör ett sångprov, ett monologprov, ett gehörsprov och ett rörelseprov. Juryn kommer intervjua dig och lära känna dig bättre.
Du kommer träffa andra sökande. Du kommer också träffa vår nuvarande klass som är dina värdar och tar hand om dig under dessa provdagar. De kommer bland annat hålla i kropp- och dansuppvärmning, svara på dina frågor om utbildningen och guida dig genom alla moment. Du kommer träffa juryn som består av utbildningens fasta lärarlag samt skolans rektor.
TVÅ SCENISKT UTFORMADE SÅNGER
a) En obligatorisk sång: Materialet skickas ut via e post till alla som har ansökt.
b) En valfri sång: Välj något som du älskar att sjunga och som representerar dig som artist och sångare på bästa sätt. Du ska agera sångerna, berätta en historia, driva en karaktärs vilja. Det är helt valfritt om du använder talad text i anslutning till sången eller möjlig koreografi.
TVÅ MONOLOGER
a) En obligatorisk monolog. Materialet skickas ut via e-post till alla som har ansökt.
b) En valfri monolog: Du väljer själv vilken typ av text du vill använda. Förutom att du ska kunna texten utantill är det viktigt att du funderar och fantiserar över innehållet i det material du har valt. Vi vill se hur du använder din egen fantasi och fysiska inlevelseförmåga för att kommunicera textens innehåll.
ETT DANSSOLO/EN KOREOGRAFI
Du ska förbereda och skapa ett danssolo. Du väljer själv dansstil och musik. Högst en minut lång. På plats har du tillgång till utrustning. Vad gäller kläder och skor så välj det du känner dig bekväm i.
Nej, vi vill att du använder våra pianister. Vi vill se hur du musicerar tillsammans med honom/henne. Du får naturligtvis ta med egen ackompanjatör till ditt sångprov.
Vi bedömer inte hur du ser ut eller vad du använder för rekvisita. Enkla saker som en stol, ett bord kommer finnas i provsalen.
Ja! Det går utmärkt.
Ansökan öppnar 1 september 2021. Audition sker under våren 2022.
FAKTA OM MUSIKALAKADEMIEN
Alla de olika uttrycksformerna har lika stort värde i sig och tränas också separat men den här utbildningens primära målsättning är framför allt att förena dem till en ny konstform – musikalen.
För att kunna uppnå detta mål så har vi, förutom ett fast lärarlag som finns på skolan varje dag, ett gästlärarsystem där vi samarbetar med professionella artister och lärare från London.
Vi bedriver undervisningen i samarbete med Royal Academy of Music i London och deras musikalutbildning under ledning av professor Mary Hammond.
Vi samarbetar också med lärare och professionella artister från Norden och övriga Europa.
Mål med utbildningen
Att du som går Musikalakademien utvecklas till en unik, uttrycksfull och stark musikalartist, kunnig och flexibel i din yrkesroll och attraktiv på arbetsmarknaden, inom kultursektorn.
Efter utbildningen
Efter tre år på Musikalakademien har du en bred grund som ger dig möjlighet att arbeta inom olika delar av kultursektorn – med musikal, teater, opera, show eller annan underhållning.
Har du frågor?
Kontakta kursföreståndare Johanna Edlund:
johanna.edlund@strombacksfolkhogskola.se
UTBILDNINGENS LÄNGD: 2 år + 1 år påbyggnadsutbildning
STUDIETAKT: 100%
STARTDATUM: Augusti 2019
STUDIESTÖD FRÅN CSN: Utbildningen är studiemedelsberättigad. Läs mer på csn.se
Treårigt gymnasium eller motsvarande. Du måste vara minst 18 år.
Studerande på Musikalakademien betalar en basavgift och en tilläggsavgift. Läsåret 2020/2021 är basavgiften 1995 kr per termin och tilläggsavgiften 11500 kr per år.
Från och med läsåret 2021/2022 delas även tilläggsavgiften upp i två terminsavgifter.
I basavgiften ingår bland annat olycksfallsförsäkring, viss kopiering, dryck till förmiddagsfikat, del av kostnader i samband med olika arrangemang på skolan samt vissa studiebesök. Tilläggsavgiften tas ut därför att utbildningen har extra kostnader bland annat genom hyra av teknisk utrustning, ljudsystem, rekvisita med mera som behövs i samband med produktioner. Avgiften går också till en del av kostnaden för studieresor samt för kopierade kompendier.
Prisjusteringar görs inför varje nytt läsår. Full terminsavgift tas ut även vid studieavbrott. Om särskilda skäl finns kan avgiften justeras, detta sker då i samråd med ansvarig kursföreståndare. Kostnader för litteratur tillkommer.
Innan du startar hos oss kommer du få en lista med det du behöver för att studera hos oss. Vi sänder dig en lista för utrustning och litteratur.
LÄSÅRET 2020/2021
2020-08-17 – 2020-12-18
Uppehåll vecka 44.
2021-01-07 – 2021-06-11
Uppehåll vecka 10 och 14.
LÄSÅRET 2021/2022
2021-08-16 – 2021-12-17
Uppehåll vecka 44.
2022-01-10 – 2022-06-10
Uppehåll vecka 10 och 16.
Nästa audition kommer att äga rum under våren 2022. Ansökan öppnar under hösten 2021.
MUSIKALAKADEMIEN PÅ INSTAGRAM
KURSINNEHÅLL MUSIKALAKADEMIEN
Examination sker terminsvis i kurserna.
ENSKILD SÅNG
TEATER
DANS
MUSIKTEATER
RÖSTKUNSKAP
RÖSTVÅRD
SKÅDESPELARENS TALRÖST
GEHÖR OCH MUSIKLÄRA
INSTRUMENTET OCH MÄNNISKAN
SCEN OCH TAL
AUDITIONTEKNIK
MUSIKAL- OCH NUTIDSHISTORIA
ARTISTEN OCH SAMHÄLLET
ENSEMBLE
INTERPRETATION – SCENISK GESTALTNING
KOMPLETTERANDE TRÄNING OCH MÅLSÄTTNINGSARBETE
NEUTRALMASK OCH CLOWN
MENTAL TRÄNING: SÖMN, STRESS OCH PRESTATION
PROJEKT OCH AUSKULTATION
PRAKTIK OCH PRODUKTION
KORTARE KURSER:
Teaterhistoria, Skrivarkurs, Översättningsarbete, Presentationsteknik, Riffing i Musikteater, Ljudteknik, Kost & hälsa, Flamenco, Stepp, Street Dance, Modern/Nutida dans, Pardans, Pilates, Floor Barre, Stage fight.
VANLIGA FRÅGOR OCH SVAR OM MUSIKALAKADEMIEN
Studiemedel från CSN kan sökas från och med höstterminen det år du fyller 20. Innan dess får du studiebidrag (som i gymnasiet) samt inackorderingstillägg. Se www.csn.se
Alla som börjar på Musikalakademien erbjuds ett rum på skolan. Läs mer om att bo på skolan
#MUSIKALAKADEMIENALUMN PÅ INSTAGRAM
VI SAMARBETAR MED
> Royal Academy of Music i London
> Psykologprogrammet vid Umeå universitet
> Logopedprogrammet vid Umeå universitet