Johanna E Hansson

JOHANNA E. HANSSON

Johanna E. Hansson är Musikalakademiens kursföreståndare sedan hösten 2018. 

Johanna är utbildad sångpedagog – och musikpedagog, vid Musikhögskolan i Piteå, med pedagogexamen i både klassisk sång och pop- och rocksång. Johanna har undervisat på Musikalakademien sedan 2004 och genom åren haft ett nära samarbete med Mary Hammond och Karen Rabinowitz, grundarna av Musical Theatre Department, på Royal Academy of Music i London. Johanna har varit sceniskt verksam sedan en tidig ålder och har gjort allt från att arbeta som skådespelare och musikalartist på Riksteatern, vokalist tillsammans med Berndt Egerbladh, sångsolist bl.a. på Dalhalla och andra stora scener. Johanna frilansar fortfarande som sångerska i flertalet sammanhang. Utöver undervisning på Musikalakademien är Johanna verksam som sångcoach för artister och band inom svensk popindustri och även för coachning i olika scenproduktioner. 

Johanna är född och uppvuxen i Klankliden, i hjärtat av Västerbotten.

SARA EDLUND

Sara Edlund är Musikalakademiens konstnärliga ledare och huvudlärare i dans. 

Sara är utbildad vid DOCH – Dans och cirkushögskolan i Stockholm, 2005 – 2009 dansarutbildningen och pedagogprogrammet. Sara har undervisat på Musikalakademien sedan 2014 och dessförinnan arbetat som danslärare och frilansande dansare i bl.a. Göteborgsoperans Nudans med koreograferna Israel Aloni och Toby Kassell, med Kompani Raande-Vo och koreograf Lena Josefsson. Andra koreografer Sara arbetat med är bland annat Marie Falin, Ulrika Wedin och Efva Lilja. Sara har koreograferat föreställningar och musikaler på Västerbottensteatern, Norrlandsoperan med flera.

ERIK FÄGERBORN

Erik är regissör, textförfattare och översättare, verksam sedan 1993.

Bland uppdragsgivarna finns Malmö Opera, Göteborgsoperan, Wermland Opera, Stockholms Stadsteater, Sveriges Radio, Riksteatern, Berwaldhallen, Säffleoperan, Hamburger Börs och Norrlandsoperan och Kungliga Operan. Erik har regisserat och undervisat vid musikalutbildningarna i Göteborg och Stockholm. 2015 började Erik arbeta som gästlärare vid Musikalakademien och är sedan 2019 en del av det fasta kollegiet som lärare i musikteater. Erik är uppvuxen i Järfälla och bor i Stockholm.

DAVID JOHANSSON

David är musik – och pianopedagog, utbildad vid Musikhögskolan i Piteå. Sedan 2013 är David knuten till Musikalakademien som pedagog och ackompanjatör.

Under många år har David arbetat med Umeå Musikklasser och undervisar även på Estetiska programmet Musik, på Midgårdsskolan i Umeå. David anlitas ofta som ackompanjatör och körledare och har arbetat internationellt både i New York och London. David har ackompanjerat artister som Babben Larsson, Samuel Ljungbladh, Kee Marcello, Lisa Miskovsky, David Lindgren, Frank Ådahl med flera. 

Thomas Köhler

THOMAS KÖHLER

Thomas är utbildad vid Teaterhögskolan i Malmö och arbetar sedan 1997 professionellt som frilansande skådespelare och har spelat i produktioner på Dramaten, Orionteatern, Riksteatern, Teater Tribunalen, Folkteatern i Gävle, Västerbottensteatern med flera. Han har dessutom medverkat i flertalet film och TV-produktioner såsom Milleniumfilmerna, Beck, Wallander, Tjocktjuven, Äkta Människor, Anno 1790 med flera. Thomas arbetar sedan 2018 som teaterlärare på Musikalakademien och bor numera i sin födelsestad Umeå.