Boende och mat

Boende och mat

Att bo på internat beskrivs av många som en rolig och utvecklande tid. Den gemenskap som ofta växer fram under den tid du går på skolan och bor på internatet kan vara en början till en vänskap som räcker resten av livet.

Skolans internat kan hyra ut cirka 73 rum. Dessa rum är fördelade på sju hus med tio ingångar. Namnen på dessa hus är kopplade till det glasbruk som en gång fanns här i Strömbäck – Mönjan, Smältan, Kalkstenen, Flintan, Kritan och Glassand. Det antal som bor i varje hus varierar mellan 6 – 10 personer. Hyreskontrakt upprättas tillsammans med internatansvarig då du flyttar in.

Varje hus har ett gemensamt kök som är fullt utrustat (ej diskmaskin). Det finns porslin och övrigt husgeråd för vanlig matlagning. Tvättstuga finns i varje hus och i vissa hus finns ett gemensamt allrum.

Rummen består av sovrum med en liten hall. Ytan är cirka 15 kvm och rummen är möblerade med säng, sängbord, garderob, skrivbord, stol, fåtölj, hylla/byrå och lampor. De flesta rummen har egen toalett med dusch.

Det finns tillgängliga rum för dig med funktionsnedsättning.

Hur ansöker jag om boende?

I samband med din ansökan till en kurs kan du fylla i att du önskar att bo på internatet. Det gör du via Schoolsoft. När du blivit antagen och tackat ja till din plats på utbildningen får du invänta ett besked om boende via mejl.

Frukost och lunch i restaurangen

När du bor på internatet ingår frukost- och lunchbuffé alla dagar det är undervisning (alltså ej helger och lov). Det finns möjlighet att beställa specialkost för dig som behöver. Om du är kvar på internatet över loven så står du själv för din matförsörjning.

Bra att veta om boendet

  • Du tillhandahåller själv täcke, kudde, lakan och handdukar.
  • Du får även stå för förbrukningsartiklar som till exempel toalettpapper, städmedel och diskmedel. 
  • Inga egna möbler får tas med eftersom möjligheten att förvara skolans egna möbler är begränsad. 
  • Källsortering sker i varje hus på internatet i utvalda kärl. 
  • De boende i huset har ansvar att utföra veckostäd i de allmänna utrymmena efter ett överenskommet schema. 
  • Ditt eget rum sköter du själv. 
  • Inga husdjur får vara på internatet. 
  • Husmöten som kallas av internatansvarig är obligatoriska. 
  • Ingen alkohol eller droger får brukas på internatet. Läs skolans policy gällande alkohol och droger
  • Utebliven eller dåligt utfört städning vid utflyttning debiteras.

Kostnad för internat på skolan

Avgiften per månad är från 5791 kr beroende på rummets standard, samt om det är enkel- eller dubbelrum. I avgiften ingår basavgift, el, vatten, värme, wifi samt kostnad för frukost och lunch under alla skoldagar. Kostnaden för hela läsåret delas upp i nio lika stora delar och faktureras från aug – april. Maj månad är faktureringsfri. Prisjusteringar görs inför varje termin.

Försäkring

Som boende på internatet skaffar du din egen hemförsäkring som omfattar dina personliga tillhörigheter. Ett allrisktillägg i din hemförsäkring kan också vara bra att ha. Det täcker skador på privat egendom, t ex datorutrustning eller kameror, om du transporter dessa eller förvarar dem utanför skolan.

Som deltagare på Strömbäcks folkhögskola är du olycksfallsförsäkrad under skol- och fritid.

Folkbokföring

Har du funderingar kring om du ska folkbokföra dig här på skolan? Då hänvisar vi dig till att läsa mer på Skatteverkets hemsida eller kontakta Skatteverket för att få reda på vad som gäller just i ditt fall.

Läs om folkbokföring vid flytt till studieort här:

> Skatteverkets hemsida

Post

Vill du ha din post till skolan? Då kan du anmäla en så kallad särskild postadress till Skatteverket. Det gör du genom att gå in på Skatteverkets hemsida, väljer tjänsten Särskild postadress och anger skolans adress:

c/o Strömbäcks folkhögskola
Strömbäck 360
905 82 Umeå

Läs mer och anmäl särskild postadress här:

> Skatteverkets hemsida

HAR DU FRÅGOR OM DITT BOENDE?

Kontakta Wicktoria Åkerlund Hjortek (skicka mail) eller ring på 090 – 426 10.