Foto till vänster: Calle Bredberg/Visit Umeå Content Bank, Foto till höger: Christopher Senn

ATT STUDERA PÅ MA

Redan som liten hade Heidi Laakso två starka intressen: att förstå världen och att uppträda. Dessa intressen ledde henne till att ta en kandidatexamen i världspolitik, jobba som danslärare och koreograf, hålla på med konståkning i ett decennium och att bo i flera olika länder. Nu har det tagit henne till Musikalakademien i Strömbäck, och det tycker hon själv är en perfekt kombination av dessa världar.

Hur kom det sig att du sökte till MA?

Allting jag hade hört om utbildningen innan jag sökte var väldigt positivt – och sant! Jag hade precis gått klart ett år på folkis i Finland, och ville fortsätta utbilda mig inom musikal. Eftersom möjligheten att söka till MA bara kommer vart tredje år, ville jag inte missa min chans!

Hur ser en helt vanlig dag på MA ut?

Innan skolan börjar så äter vi frukost och värmer upp kroppen och rösten. Skoldagarna börjar kl 8.30, oftast med jazzdans eller balett. Beroende på dagen så kan resterande undervisning bestå av enskilda sånglektioner, ensemblesång, teater, gehör- och musiklära, musikalhistoria, eller interpretation. Kl 12 äter vi lunch och har lektioner fram till kl 16.30. Oftast har vi några luckor i veckoschemat, då vi hinner öva på egen hand.

MA bedrivs på en folkhögskola. Hur är det egentligen?

Det är väldigt skönt och ekonomiskt. Speciellt att bo på internatet sparar mycket tid, då man inte behöver pendla eller laga alla måltider själv. 

Det finns fina övningslokaler som vi har tillgång till dygnet runt och jag tror faktiskt att jag inte hade utvecklats lika mycket om jag hade bott i stan. Naturen här är också helt fantastisk, och det är en sån lyx att bo nära havet! 

Vad är det viktigaste som du har lärt dig hittills?

Att jag räcker till. Att min vilja att berätta och beröra är det som är grejen! Sedan har jag ju lärt mig massor tekniskt som kommer att hjälpa mig att vara en hållbar artist i en tuff bransch, men i grund och botten handlar det om att förmedla vad det är att vara människa.

Vad skulle du vilja säga till någon som funderar på att söka till MA?

Att hålla på med konst kan vara läskigt, då man lätt känner sig otillräcklig. Men att du är precis den du är, med alla dina egenskaper och erfarenheter är din superkraft! Här på MA får du i en trygg miljö utvecklas till den just du kan bli, med lärarnas fokus bara på dig och din klass. Om du älskar sång, dans och teater, kan jag inte tänka mig en bättre plats till att utvecklas, både som artist och människa!

HEIDI LAAKSO

Ålder: 26 år.

Studerar: MA 2019-2022

Intressen: Språk, djupa samtal och minimalism.

Drömmer om: Ett liv fyllt med äventyr.

Favoritmusikal: West Side Story och In the heights.

UNIK STUDIEMILJÖ PÅ STRÖMBÄCKS FOLKHÖGSKOLA

BO PÅ SKOLAN

Som deltagare på Musikalakademien blir du garanterad en plats på skolans internat. När du bor på skolan ingår frukost och lunch måndag-fredag de dagar det är undervisning.

På skolan har du fri tillgång till övningslokaler, gymnastiksal och gym.

> Läs mer om att bo på skolan

NÄRA STADEN

Umeå är en ung stad som erbjuder ett rikt kulturliv och levande uteliv. Universitet bedriver internationell forskning på högsta nivå inom feminism, hbtq, genus och miljö. En viktig del av utbildningen är att se och uppleva kultur. Genom auskultation tar du del av konstutställningar, musikteater, opera, teaterföreställningar, stand – up och annat som erbjuds i Umeå och inom länet. Som student hos oss kan du se väldigt mycket föreställningar till förmånligt pris, bland annat tack vare vårt samarbete med Umeå teaterförening, Norrlandsoperan och Västerbottensteatern.

NÄRA NATUREN

Strömbäcks utomhusmiljö ger dig möjlighet till fokus, återhämtning och obegränsade mängder frisk luft. Strömbäcks folkhögskola ligger just utanför naturreservatet Strömbäck-Kont, och det finns en vandringsled som ansluter direkt från skolområdet. Här finns orörd skog, trolska sjöar, en populär badstrand och ett rikt djurliv.

> Läs mer om Strömbäck-kont på Umeå kommuns hemsida

BRA ATT VETA

Att studera på Musikalakademien innebär att vi medverkar på skolans gemensamma aktivitetsdagar. Dessa dagar arrangeras för hela skolan och är ett sätt att lära känna fler än bara de i din egen klass. Aktivitetsdagar innebär obligatorisk närvaro och att ordinarie undervisning utgår den angivna dagen.

Du som student ska uppfylla målen definierade i utbildningens kursplaner. För att bli godkänd krävs åttio procent närvaro samt aktivt deltagande i samtliga kurser och delkurser. Utvärdering sker både skriftligt och muntligt gällande kurser, projekt, produktioner och läsår. 

Innan du startar hos oss kommer du få en lista med det du behöver för att studera hos oss. Vi sänder dig en lista för utrustning och litteratur.

Veckoinformation för alla som studerar på Strömbäcks Folkhögskola med rektor och studierektor.

Du och din klass träffar din kursföreståndare och mentor för viktig information att ha med sig under veckan.

Musikalakademien har ett kostymförråd. Där förvaras kostym och mindre rekvisita. Där finns också en symaskin för sömnad, strykbräda och strykjärn samt olika typer av smink. Tillsammans ansvarar vi för vårt kostymförråd när det gäller städning, trivsel och skötsel av innehåll. För att detta ska fungera har vi  ett gemensamt förhållningssätt gällande rutiner vid användning.

På skolan finns ett kursråd med representanter från varje studiegrupp. Representanter väljs varje nytt läsår. I Kursrådet behandlas ärenden som är gemensamma för skolans deltagare, till exempel studeranderätt, studiemiljö och gemensamma aktiviteter. Möjlighet finns också att påverka studierna genom kontinuerliga utvärderingar och individuella utvecklingssamtal.

FÖRHÅLLNINGSSÄTT UNDER LEKTIONSTID 08.30 – 16.30

  • Du vill lyfta dina klasskamrater genom att bidra med positiv energi och träna dig på att vara den bästa kollega som du kan vara.
  • Du vill inspirera dina klasskamrater genom att vara uppvärmd, förberedd, kunna ditt material och komma i tid till repetitioner och lektioner.
  • Du vill ta ansvar för dig själv och tänka på hur din energi påverkar andra, positivt och negativt.