Foto till vänster: Calle Bredberg/Visit Umeå Content Bank, Foto till höger: Christopher Senn

ATT STUDERA PÅ MA

Från olika platser, med olika bakgrunder och mål i livet samlas människor här på  Strömbäcks folkhögskola. Det gäller även i högsta grad Musikalakademien. En vanlig utbildning fast ändå unik. Här studerar en härlig blandning av personer ämnen som de brinner för; musik, dans och teater i symbios.

De hängivna lärarna fokuserar på en och samma grupp i tre år, vägleder och följer deras utveckling in i minsta detalj. Två deltagare från Musikalakademien har delat med sig av sina tankar och upplevelser av utbildningen. Hittills har de bara studerat här ungefär en termin men har redan utvecklats en hel del enligt de själva.

Felix Lönnqvist,

en 21 årig finlandssvensk från Helsingfors som hittat hit från andra sidan Bottniska viken och som har med sig en del musikalisk erfarenhet i ryggsäcken. Felix har gått ett förberedande år på musikalutbildning vid Lärkkulla Folkhögskola och senare även kombinerat annat jobb med musicerande i olika former på fritiden. Teateruppsättningar, kapellmästare, sommarteater och producent är fler saker på den listan. Sen siktade Felix mot framtiden och sökte till Musikalakademien.

Siri Berndtsson,

en 22 åring från Nacka i Stockholm, även hon har packat med sig flera utbildningar som rör musik. Nacka musikklasser, naturprogrammet med körsångsprofil på musikgymnasium, klassisk sång på Lilla Akademiens pre-collegeutbildning och musikalutbildning på Löftadalens Folkhögskola. Hon har även jobbat på kundtjänst för ett elnätsbolag. Men hon fick mersmak för musikal och sökte sig vidare till flera olika musikalutbildningar, en av dessa var Musikalakademien.

Hur kom det sig att du sökte till MA?

Siri
En klasskompis från min förra skola nämnde att denna utbildningen fanns sista dagen som man kunde anmäla sig. Jag är verkligen glad att jag bestämde mig för att söka för när jag väl kom till skolan på audition fick jag direkt en känsla av att jag ville gå här

Felix
Jag ville ta tag i min dröm om att få jobba med kombinationen av musik, dans och teater och utforska musikalbranschen ytterligare. MA verkade vara det rätta stället. Dessutom känner jag fyra alumner från förra klassen som varmt rekommenderade utbildningen; delvis för miljön och nivån på utbildningen, men också på grund av de nördiga och passionerade pedagoger som unikt nog sätter all sin energi på en klass åt gången.

Hur är det att studera på Strömbäcks?

Siri
Fokuset. På internatet bor man ganska avskilt med konstant tillgång till övningsrum. Man hamnar i en härlig bubbla, det finns inte mycket som distraherar en från studierna, vilket är väldigt skönt.

Felix
Strömbäck är lite som en retreat, en plats strax utanför en större urban kulturmetropol där man i en fokuserad miljö har möjlighet att ta del av allt som behövs för en musikalintresserad. Här finns umgänge, ren natur, fantastisk mat, mångsidiga studier och kompetenta pedagoger som håller dig inspirerad, tillräckligt med övningsutrymmen och tid att hitta dig själv och få struktur på ditt liv. Jag skulle kunna rekommendera platsen åt vem som helst.

Vad tycker du är det bästa med att gå på Musikalakademien?

Siri
Man skrattar mycket och har många roliga stunder samtidigt som det är mycket disciplin. Man känner verkligen att målet är att man ska bli en musikalartist efter dessa tre år.

Felix
Utbildningen är 3-årig så utvecklingen får och ska ta tid, vilket skapar uppskattning för processen. Arbetet startar direkt och det finns en stark “no bullshit”-attityd. På det här sättet skapas en härlig miljö fylld av inspiration och uppskattning för hantverket musikal som bara ökar i storlek genom pedagogernas genuina lust och stöd för att hjälpa oss individuellt nå vår fulla potential.

Hur känns utbildningen hittills jämfört med vad du hade förväntat dig?

Siri
Jag blev positivt överraskad av hur mycket de olika ämnena influerar varandra. Lärarna lägger mycket fokus på att man ska kunna få med alla delar av musikal samtidigt. Till exempel lär vi oss inte bara ren musikteori, utan får också lära oss att ta med det in i interpretationsarbetet och analysera musiken.

Felix
Den form av individuell utveckling som ges möjlighet till och som kommer att ske under dessa 3 år hade jag aldrig kunnat förvänta mig. Pedagogernas massiva kompetens, mångsidiga och mångåriga erfarenhet, samt deras medmänsklighet kombinerat med en passion för att sprida sin kunskap vidare uppskattar jag starkt och det var inte något jag räknat med till denna grad. Jag är också otroligt lycklig över hur mycket material vi får ta del av, samtidigt som det ständigt finns ett processtänk bakom.

Allt behöver inte bli perfekt eller klart, utan vi jobbar bara framåt. Utvecklingen sker med tiden och hur mycket just detta betonas i utbildningen uppskattar jag och var något jag inte hade förväntat mig.

Har du hittills fått lära dig något som du inte trodde skulle ingå i utbildningen?

Siri
Hur otroligt viktig mjuka gommen är!

Felix
Jag blev överraskad över hur självutforskande utbildningen är, hur vi alltid utgår från oss själva i vårt hantverk. Jag har nu efter den första tiden förstått hur viktigt och självklart detta är, eftersom vi alla är olika människor som tänker i stunden och sedan skapar egna uttryck utgående från oss själva.

Hur ser en vanlig dag ut på MA?

Siri
Den börjar med en uppvärmning av både röst och kropp, och sedan en redig frukost i matsalen. Skoldagen pågår mellan 8:30 – 16:30 och är uppdelad på fyra pass med 30 minuters paus mellan. Förutom lunchen förstås som är längre. Första lektionen börjar de flesta dagar med dans i helklass. Lektionerna direkt innan och efter lunch är antingen uppdelade i halvklasser eller så har man egen studietid. Sista lektionen är det återigen helklass.

Felix
Jag vaknar strax efter 06:15, stiger upp och känner efter hur kroppen och humöret känns. Därefter springer jag ut på en kort joggingtur och värmer sedan upp resten av kroppen inomhus. Efter frukost värmer jag upp rösten och 08:30 är det dags för dagens första pass, vilket ofta är dans. Vi slutar oftast kring 16:30, vartefter följer individuell träning varvat med kvällsaktiviteter. Mellan 21:00 och 22:00 brukar jag vara tillbaka på rummet för att varva ner och förbereda mig för nästa dag.

Hur känns gruppen du går tillsammans med?

Siri
Väldigt öppen. Man vågar vara sig själv utan att känna att man blir bedömd. Så när till kommer att jobba inför de andra, exempelvis interpretationen, så kan man fokusera på själva arbetet utan att oroa sig för vad de andra tycker. Sen är alla också väldigt härliga människor att hänga med.

Felix
Min klass är ett gäng fantastiskt ambitiösa och investerade medmänniskor, som precis som jag vill lära sig allt. Gruppen fattar att den är så stark som sin svagaste länk; alla är lyhörda och hjälpsamma, och eftersom alla har olika bakgrund och därmed olika expertisområden sprids inspirationen fritt inom gruppen. Det är härligt att få arbeta tillsammans med människor som ihärdigt arbetar med motsvarande saker som jag själv, och som i sina framsteg konstant fortsätter att inspirera och beröra, samt bjuda på nya insikter kring hantverket.

Vad inspirerar dig?

Siri
Mina kollegor här på MA. Det är sjukt inspirerande att se vilka framsteg alla gjort på så kort tid och den kreativiteten alla bär på. Det smittar av sig.

Felix
Nördiga och investerade människor, till synes obrydda om vad omvärlden tycker om det de utövar. Jag kan också inspireras mycket av vackra eller komplexa saker i min omgivning, t.ex. natur, musik, arkitektur.

Siri Berndtsson

Ålder: 22 år

Studerar: MA 2022-2025

Bor på internatet: Ja

Favoritmusikal: Just nu Chicago

Tre snabba

Klassiskt eller modernt: Klassiskt

Svenska eller engelska: Kan inte välja, båda

Kör eller solo: Solo

Felix LönnQvist

Ålder: 21 år

Studerar: MA 2022-2025

Bor på internatet: Ja

Favoritmusikal: Sound of Music

Tre snabba

Klassiskt eller modernt: Klassiskt

Svenska eller engelska: Svenska

Kör eller solo: Kör

Kolla in MA’s senaste projekt:
A Grand Week for Singing

En lärorik vecka med gästföreläsare från London och Wales som resulterade i A Grand Night for Singing som blev en stor succé.

Skolans internat kan hyra ut cirka 76 rum. Rummen består av sovrum med en liten hall. De flesta rummen har egen toalett med dusch.

Avgiften per månad är från 5156 kr beroende på rummets standard, samt om det är enkel- eller dubbelrum. I avgiften ingår basavgift, el, vatten, värme, wifi samt kostnad för frukost och lunch under alla skoldagar

> Läs mer om Boende och mat

Även när du inte har lektion är Strömbäcks en bra plats att vara på. Oavsett om du gillar friluftsliv eller är mer av en innemysare så finns det saker att göra.

Närliggande naturreservat och närhet till havet, elljusspår, frisbeegolfbana, roddbåt, gymnastiksal med gym samt ett bibliotek med spel och böcker. Torsdagskvällar är speciella för då är det Café Strömbäck. En mysig kvällsaktivitet , oftast i biblioteket, med ett planerat program eller bara skönt häng.

> Läs mer om Fritidsaktiviteter

Vill du veta mer detaljer om skolan eller är det någon information du saknar? Kolla in vår Strömbäcksguide!

> Strömbäcksguiden

UNIK STUDIEMILJÖ PÅ STRÖMBÄCKS FOLKHÖGSKOLA

BO PÅ SKOLAN

Som deltagare på Musikalakademien blir du garanterad en plats på skolans internat. När du bor på skolan ingår frukost och lunch måndag-fredag de dagar det är undervisning.

På skolan har du fri tillgång till övningslokaler, gymnastiksal och gym.

> Läs mer om att bo på skolan

NÄRA STADEN

Umeå är en ung stad som erbjuder ett rikt kulturliv och levande uteliv. Universitet bedriver internationell forskning på högsta nivå inom feminism, hbtq, genus och miljö. En viktig del av utbildningen är att se och uppleva kultur. Genom auskultation tar du del av konstutställningar, musikteater, opera, teaterföreställningar, stand – up och annat som erbjuds i Umeå och inom länet. Som student hos oss kan du se väldigt mycket föreställningar till förmånligt pris, bland annat tack vare vårt samarbete med Umeå teaterförening, Norrlandsoperan och Västerbottensteatern.

NÄRA NATUREN

Strömbäcks utomhusmiljö ger dig möjlighet till fokus, återhämtning och obegränsade mängder frisk luft. Strömbäcks folkhögskola ligger just utanför naturreservatet Strömbäck-Kont, och det finns en vandringsled som ansluter direkt från skolområdet. Här finns orörd skog, trolska sjöar, en populär badstrand och ett rikt djurliv.

> Läs mer om Strömbäck-kont på Umeå kommuns hemsida

BRA ATT VETA

Att studera på Musikalakademien innebär att vi medverkar på skolans gemensamma aktivitetsdagar. Dessa dagar arrangeras för hela skolan och är ett sätt att lära känna fler än bara de i din egen klass. Aktivitetsdagar innebär obligatorisk närvaro och att ordinarie undervisning utgår den angivna dagen.

Du som student ska uppfylla målen definierade i utbildningens kursplaner. För att bli godkänd krävs åttio procent närvaro samt aktivt deltagande i samtliga kurser och delkurser. Utvärdering sker både skriftligt och muntligt gällande kurser, projekt, produktioner och läsår. 

Innan du startar hos oss kommer du få en lista med det du behöver för att studera hos oss. Vi sänder dig en lista för utrustning och litteratur.

Veckoinformation för alla som studerar på Strömbäcks Folkhögskola med rektor och studierektor.

Du och din klass träffar din kursföreståndare och mentor för viktig information att ha med sig under veckan.

Musikalakademien har ett kostymförråd. Där förvaras kostym och mindre rekvisita. Där finns också en symaskin för sömnad, strykbräda och strykjärn samt olika typer av smink. Tillsammans ansvarar vi för vårt kostymförråd när det gäller städning, trivsel och skötsel av innehåll. För att detta ska fungera har vi  ett gemensamt förhållningssätt gällande rutiner vid användning.

På skolan finns ett kursråd med representanter från varje studiegrupp. Representanter väljs varje nytt läsår. I Kursrådet behandlas ärenden som är gemensamma för skolans deltagare, till exempel studeranderätt, studiemiljö och gemensamma aktiviteter. Möjlighet finns också att påverka studierna genom kontinuerliga utvärderingar och individuella utvecklingssamtal.

FÖRHÅLLNINGSSÄTT UNDER LEKTIONSTID 08.30 – 16.30

  • Du vill lyfta dina klasskamrater genom att bidra med positiv energi och träna dig på att vara den bästa kollega som du kan vara.
  • Du vill inspirera dina klasskamrater genom att vara uppvärmd, förberedd, kunna ditt material och komma i tid till repetitioner och lektioner.
  • Du vill ta ansvar för dig själv och tänka på hur din energi påverkar andra, positivt och negativt.