ATT STUDERA PÅ MA
Vad tycker du har varit de största skillnaderna mellan första och andra året?
Till skillnad från första året som handlade mycket om att lägga de grunderna som behövs, var år 2 ett år där vi fick börja nosa på artisteriet i praktiken såsom Julkonsert på Norrlandsoperan och påbörjandet av slutprojektet “Nattexpressen”.
Vad innebär det att ha en individuell studieplan på MA?
Att ha en individuell studieplan innebär att man tillsammans med lärarna identifierar de mål som känns viktiga för en själv och skapar en strategi för att faktiskt nå dem, samt ett arbetssätt som fungerar för just mig.
På vilket sätt har din studieplan anpassats efter dina personliga behov och intressen?
Min personliga studieplan har inneburit att hitta hur jag kan arbeta bäst utifrån mina förutsättningar, till exempel att hitta strategier för uppgifter som jag upplever som svåra.
Det innebär att en stor del av min disciplinträning sker på eget ansvar och uppsyn, jag får riktlinjer och fokuspunkter av lärarlaget som jag sedan utför på egen tid och efter eget schema.
Vilka fördelar finns med en individuell studieplan och att få mer individanpassad hjälp av lärarna?
Jag upplever att det är ett snabbt sätt att utvecklas på eftersom att man lär sig jobba med sig själv på sitt sätt istället för någon annans.
Hur tror du att det hjälper dig inför framtiden och framtida jobb?
Efter tre år av att hitta mitt personliga sätt att jobba hoppas jag att jag kommer känna mig trygg och att det går att sömlöst anpassa efter jobbens krav.
Kaisla har dansat och sjungit hela sitt liv. På gymnasiet började hon med teater och visste att hon ville studera musikteater efteråt. Kaisla gick en ettårig musikallinje i Finland och blev där intresserad av Musikalakademien (MA) i Sverige, särskilt efter att ha hört tidigare finska studenter berätta om utbildningen. Hon sökte och blev antagen till MA.
– Det kändes tryggt att söka till en utbildning som ändå hade haft flera studerande från Finland och som även haft finska som sitt modersmål, förklarar Kaisla
Mikko upptäckte sitt intresse för musikal genom att se videoklipp från “Hamilton”. Med sin dansbakgrund fick Mikko jobb i ensemblen på den lokala teatern, där han lärde sig att älska musikalkulturen ännu mer. Efter militärtjänst och ett år på musikalfolkhögskola valde han att fortsätta inom musikal.
– Tanken att kunna studera utomlands lockade speciellt mycket eftersom då kunde jag arbeta med musikal även på ett annat språk i framtiden. Dubbelt värt det, menar Mikko
“Jag har alltid känt att det är okej att be om hjälp med språket”– Kaisla
Hur har din erfarenhet av att studera på den här utbildningen varit hittills? Finns det något som har överraskat dig?
– Det som har överraskat mig på ett positivt sätt är hur mycket lärarlaget lägger vikt på att vara en god kollega. Under hela utbildningen har vi övat oss på att inte enbart bli bra sångare, skådespelare och dansare utan också hur man jobbar med andra i olika sammanhang och projekt i grupp. Det tycker jag är väldigt viktigt inför kommande arbetsliv, berättar Kaisla.
– Generellt så har studierna på Strömbäcks varit väldigt givande och positiva som upplevelse. Mest överraskad är jag över allt småprat och hur människor verkligen vill veta hur jag mår istället för att bara fråga för vanans skull. Alla är redo att översätta svåra ord för mig och vill verkligen att jag ska trivas här. Den individuella studieplanen har också förvånat mig positivt. Det finns många små förändringar som har gjort min vardag lättare och stärkt mig mentalt, berättar Mikko.
Vilka utmaningar har du stött på, om några, i att anpassa dig till studielivet här i Sverige?
– Det är kanske ingen överraskning att språket var den största utmaningen. Speciellt för att utbildningen handlar så mycket om uttrycket och vi uttrycker oss så mycket genom våra ord och vårt språk. Annars är studierna egentligen inte så annorlunda här än i Finland. Finland och Sverige är också så pass nära varann kulturellt att jag kan inte säga att jag har fått någon kulturchock här, förklarar Kaisla.
Hur upplever du att språk och kommunikation fungerar i utbildningen? Finns det något som hjälper dig att navigera språket?
– Jag tog med mig mina gamla gymnasieböcker från de svenska kurser som jag läst. Jag läste de noggrant under första veckorna för att jag ville ha rätt grammatik vid varje diskussion. Lyckligtvis för mig så är Vasa, min hemstad tvåspråkig, så svenskan var inte främmande för mig. Mina klasskompisar har också varit till stor hjälp, menar Mikko.
– Det som har varit jätteskönt för mig är att alla mina kollegor och lärarlaget har förståelse för att svenska inte är mitt modersmål. Jag har alltid känt att det är okej att be om hjälp med språket, berättar Kaisla.
Har du några tips eller råd till andra internationella studenter som funderar på att studera i Sverige?
Mikkos tips och råd:
– Om man är orolig för att plugga på ett annat språk så behöver man påminna sig själv att man lär sig bäst i miljön där man pratar språket! Det lönar sig att vara tålmodig med sig själv, ta sig tid och ett ord per dag.
Om man tänker plugga i Sverige så är det klokt och skaffa Swish så snabbt som möjligt.
Det känns som om kulturbranschen mår bättre i Sverige än i Finland så om man lockas av denna bransch så är Sverige ett väldigt bra ställe att utforska sitt intresse.
Kaislas tips och råd:
– Det som jag gjorde för att förbereda mig var att lyssna på svenska poddar. Jag började med att lyssna massvis på “Lätt Svenska” med Oskar.
När du väl flyttar hit: våga prata på svenska så mycket som möjligt! Det som hjälpte mig jättemycket speciellt i början var att begränsa hur mycket finska jag pratar och tar in till exempel i sociala medier, för att det var jobbigare för hjärnan att operera på två språk. Även om jag och min klasskamrat Sanni båda är finskspråkiga, pratade vi nästan bara på svenska med varandra under första året.
“Den individuella studieplanen har också förvånat mig positivt. Det finns många små förändringar som har gjort min vardag lättare och stärkt mig mentalt” – Mikko
UNIK STUDIEMILJÖ PÅ STRÖMBÄCKS FOLKHÖGSKOLA
BO PÅ SKOLAN
Som deltagare på Musikalakademien blir du garanterad en plats på skolans internat. När du bor på skolan ingår frukost och lunch måndag-fredag de dagar det är undervisning.
På skolan har du fri tillgång till övningslokaler, gymnastiksal och gym.
NÄRA STADEN
Umeå är en ung stad som erbjuder ett rikt kulturliv och levande uteliv. Universitet bedriver internationell forskning på högsta nivå inom feminism, hbtq, genus och miljö. En viktig del av utbildningen är att se och uppleva kultur. Genom auskultation tar du del av konstutställningar, musikteater, opera, teaterföreställningar, stand – up och annat som erbjuds i Umeå och inom länet. Som student hos oss kan du se väldigt mycket föreställningar till förmånligt pris, bland annat tack vare vårt samarbete med Umeå teaterförening, Norrlandsoperan och Västerbottensteatern.
NÄRA NATUREN
Strömbäcks utomhusmiljö ger dig möjlighet till fokus, återhämtning och obegränsade mängder frisk luft. Strömbäcks folkhögskola ligger just utanför naturreservatet Strömbäck-Kont, och det finns en vandringsled som ansluter direkt från skolområdet. Här finns orörd skog, trolska sjöar, en populär badstrand och ett rikt djurliv.
BRA ATT VETA
Att studera på Musikalakademien innebär att vi medverkar på skolans gemensamma aktivitetsdagar. Dessa dagar arrangeras för hela skolan och är ett sätt att lära känna fler än bara de i din egen klass. Aktivitetsdagar innebär obligatorisk närvaro och att ordinarie undervisning utgår den angivna dagen.
Du som student ska uppfylla målen definierade i utbildningens kursplaner. För att bli godkänd krävs åttio procent närvaro samt aktivt deltagande i samtliga kurser och delkurser. Utvärdering sker både skriftligt och muntligt gällande kurser, projekt, produktioner och läsår.
Innan du startar hos oss kommer du få en lista med det du behöver för att studera hos oss. Vi sänder dig en lista för utrustning och litteratur.
Veckoinformation för alla som studerar på Strömbäcks Folkhögskola med rektor och studierektor.
Du och din klass träffar din kursföreståndare och mentor för viktig information att ha med sig under veckan.
Musikalakademien har ett kostymförråd. Där förvaras kostym och mindre rekvisita. Där finns också en symaskin för sömnad, strykbräda och strykjärn samt olika typer av smink. Tillsammans ansvarar vi för vårt kostymförråd när det gäller städning, trivsel och skötsel av innehåll. För att detta ska fungera har vi ett gemensamt förhållningssätt gällande rutiner vid användning.
På skolan finns ett kursråd med representanter från varje studiegrupp. Representanter väljs varje nytt läsår. I Kursrådet behandlas ärenden som är gemensamma för skolans deltagare, till exempel studeranderätt, studiemiljö och gemensamma aktiviteter. Möjlighet finns också att påverka studierna genom kontinuerliga utvärderingar och individuella utvecklingssamtal.
FÖRHÅLLNINGSSÄTT UNDER LEKTIONSTID 08.30 – 16.30
- Du vill lyfta dina klasskamrater genom att bidra med positiv energi och träna dig på att vara den bästa kollega som du kan vara.
- Du vill inspirera dina klasskamrater genom att vara uppvärmd, förberedd, kunna ditt material och komma i tid till repetitioner och lektioner.
- Du vill ta ansvar för dig själv och tänka på hur din energi påverkar andra, positivt och negativt.
Skolans internat kan hyra ut cirka 73 rum. Rummen består av sovrum med en liten hall. De flesta rummen har egen toalett med dusch.
Avgiften per månad är från 5791 kr beroende på rummets standard, samt om det är enkel- eller dubbelrum. I avgiften ingår basavgift, el, vatten, värme, wifi samt kostnad för frukost och lunch under alla skoldagar
Även när du inte har lektion är Strömbäcks en bra plats att vara på. Oavsett om du gillar friluftsliv eller är mer av en innemysare så finns det saker att göra.
Närliggande naturreservat och närhet till havet, elljusspår, frisbeegolfbana, roddbåt, gymnastiksal med gym samt ett bibliotek med spel och böcker. Torsdagskvällar är speciella för då är det Café Strömbäck. En mysig kvällsaktivitet , oftast i biblioteket, med ett planerat program eller bara skönt häng.
Vill du veta mer detaljer om skolan eller är det någon information du saknar? Kolla in vår Strömbäcksguide!