Bibelfjäll

Bibelfjäll blir en del av Strömbäcks folkhögskola

Tänk att få spendera ett år av ditt liv på plats i Hemavans unika fjällmiljö. Med bibelstudier, fjällutbildning och en massa spännande möten. Låter det som en dröm? Det är precis vad Bibelfjäll erbjuder. Från och med hösten 2022 är Strömbäcks folkhögskola stolt anordnare av utbildningen.

Kjell-Arne Alvarsson
Kjell-Arne Alvarsson är kursföreståndare på Bibelfjäll sedan 2013.

Mycket kommer att vara sig likt på utbildningen som tidigare hörde till Härnösands folkhögskola. Men hur ser då en vanlig dag ut för en deltagare på Bibelfjäll?

– Det finns ingen vanlig dag! utbrister Kjell-Arne Alvarsson som är kursföreståndare på Bibelfjäll. Igår hade vi en gästföreläsare i apologetik och diskussionen fortsatte ända in på kvällen. En annan dag har vi kurs i snowboard. Vi kanske gör en skotertur till Viterskalsstugan och övernattar. Eller så får man gå själv upp på fjället och fundera över livet.

Utbildningen startade år 2010 och var ett gemensamt initiativ av Equmeniakyrkan och EFS, i samarbete med Svenska kyrkan och Hemavans lokala församlingar. Då fanns det ingen bibelskola i norra Sverige och genom att förlägga Bibelfjäll till Hemavan blev utbildningen alldeles unik av sitt slag.

– Fjällvärlden ger oss så många möjligheter till att uppleva saker med alla sinnen, berättar Kjell-Arne. Här kan vi prova, utmana oss själva och leva oss in i det vi läser om. Hur färdas ljudet när någon predikar från ett berg? Hur känns det i kroppen när du är nästan hemma efter en lång vandring, och någon plötsligt säger att du måste vända åter?

Ett år på Bibelfjäll är ett sätt att vidareutveckla sig själv och att vidga sina vyer.

– Du kommer att växa som människa och tänja på dina gränser, förklarar Kjell-Arne. Du vet att du klarar av en snöstorm, eftersom du vet hur man gräver en bivack. Med tillit till din förmåga vågar du gå lite längre, även på andra sätt i livet. Men du får också lugn och ro att tänka igenom ditt livssituation. Kanske hittar du din tro eller livsåskådning.

Att Bibelfjäll nu blir en del av Strömbäcks folkhögskola tror rektor Lars Johansson kommer bli alldeles utmärkt.

– EFS är en av våra stiftelsebildare och en bibelskola i gemensam regi gör att vi kommer närmare varandra. Skolan har även sedan tidigare koppling till Hemavan som plats. De som studerar på Polisförberedande utbildningen får alltid börja sitt läsår med en gemensam resa till fjällen. Och Strömbäcks konfirmander delar sin tid mellan Strömbäck och Klippen. Vi ser gott om synergier, men framförallt många nya möjligheter.

För mer information om Bibelfjäll

Kjell-Arne Alvarsson, kursföreståndare Bibelfjäll
kjell-arne.alvarsson@strombacksfolkhogskola.se
070-175 25 10

Lars Johansson, rektor Strömbäcks folkhögskola
lars.johansson@strombacksfolkhogskola.se
070-550 62 63

Bibelfjäll

Ett naturnära år i Hemavan

Bibelfjäll är mer än en traditionell bibelskola. Den är för dig som vill kombinera en grundläggande fjällutbildning, utmanande möten och härliga naturupplevelser med att söka efter eller fördjupa din tro.

> Läs mer om Bibelfjäll