Strömbäcks och Umeå universitet i samarbete

Hur delar vi egentligen?
Pilotprojekt med Umeå universitet

Jordens resurser är begränsade. Detsamma gäller troligtvis din privata ekonomi, och speciellt om din inkomstkälla stavas CSN. Vissa har ont om tid, medan andra har tid över. Hur kan tekniken hjälpa oss att leva mer hållbart? Det vill Umeå universitet undersöka tillsammans med oss på Strömbäcks folkhögskola.

Du har säkert hört talas om delningsekonomin. Att vi med hjälp av appar eller andra digitala verktyg enkelt ska kunna dela saker med varandra. Eller erbjuda varandra tjänster. Bilpooler, klädbibliotek och taxitjänsten Uber är exempel på hur delningsekonomin fungerar.

Delningsekonomin presenteras ibland som lösningen på alla de utmaningar som mänskligheten står inför. Skeptiker menar att det bara är kapitalismen klädd i en ny förpackning. Här på skolan gillar vi i alla fall att dela med oss, så när Umeå universitet frågade om vi vill vara med och testa en helt ny delningstjänst sade vi gladeligen “Javisst!”.

Appen, som fortfarande är under utveckling, heter Umigo. Tanken med Umigo är att lösningen på ett problem ofta finns närmare än vi tror. Och att vi alla har oväntat mycket att erbjuda varandra. Appen gör det möjligt för användaren att välja om man vill dela något med sina närmaste vänner, eller erbjuda något publikt för vem som helst.

Men vad är det då som vi kan, och vill, dela med varandra här på skolan? Är det prylar, är det en plats i bilen på väg till stan, eller är det maten som blev över efter helgens konferens? Kommer Umigo bli en viktig del av vardagen på skolan, och kommer appen användas på något sätt som vi inte alls tänkt på i förväg? Det är det som vi ska ta reda på, tillsammans med våra deltagare.

Kontaktperson för Umigo på Umeå universitet:
Oskar Ahlman
oskar.ahlman@umu.se

Kontaktperson för Umigo på Strömbäcks folkhögskola:
Berith Sonning
berith.sonning@strombacksfolkhogskola.se