Danni pluggar till undersköterska

Tolv av tolv
blev erbjudna jobb
på praktiken

När Strömbäcks deltagare på utbildningen Undersköterska var ute på sin andra praktikperiod under hösten gjorde de gott intryck. Av tolv deltagare blev alla tolv erbjudna en anställning på den plats de gjorde praktik på. Danni är en av dem som ser fram emot att sommarjobba på sin tidigare praktikplats.

Vissa vet redan från unga år att de vill arbeta inom vården. För Danni var det tvärtom ett impulsivt beslut att söka till Strömbäcks två år långa utbildning till undersköterska.

– Jag kunde egentligen inte se mig själv arbeta inom vården, berättar Danni. Men jag visste att utbildningen till undersköterska leder till jobb. När pandemin slog till blev det dessutom tydligt vilket viktigt arbete vårdpersonalen gör.

Pandemin har varit högst närvarande under Dannis två år på skolan. Under praktikperioderna har deltagarna fått möta verksamheter som har varit hårt drabbade.

– Vi har lärt oss mycket under pandemin. Vi förstår vikten av rutiner kring smittskydd och hela klassen har gjort det vi kan för att hålla oss friska. Första praktiken gjorde jag på ett äldreboende. Det var under perioden då de äldre väntade på sin andra spruta och jag fick arbeta i skyddsmundering.

Den andra praktiken gjorde Danni på ett kommunalt LSS-boende.

– Den miljön var helt annorlunda, berättar Danni. Ett LSS-boende ska kännas som en hemmiljö, och brukarna ska vara så självständiga som möjligt. Utifrån vad de boende behöver hjälp med kan dagarna för en undersköterska bestå av att hjälpa till med ärenden, medicinering, inköp och matlagning eller som stöd vid aktiviteter.

När den fem veckor långa praktikperioden gick mot sitt slut tyckte både Dannis kollegor och hennes chef att hon skulle komma tillbaka och arbeta tillsammans med dem under sommaren.

– Att de ville ha mig tillbaka är det bästa betyget jag kunde få. Det finns så mycket positivt att säga om den platsen, om både kollegorna och brukarna. Jag älskade att vara där och jag kände mig välkommen från första stund.

Danni berättar att lärarna på Strömbäcks har varit viktiga för att hon ska tro på sig själv i rollen som undersköterska.

– Mina lärare har sagt de är glada att jag sökte till utbildningen, och att arbetet kommer passa mig så bra. Nu känner jag samma sak. Det har varit superviktigt att ha lärare som tror på mig. För jag tror ju verkligen på vad de säger. Även om valet att utbilda mig till undersköterska från en början var impulsivt så blev det så rätt.

Att alla i klassen har blivit erbjudna en fortsatt anställning förvånar egentligen inte Danni.

– Vi är ett bra gäng där alla är väldigt olika. Men vi har ändå alltid kommit överens och vi har haft en fin gemenskap i klassen. Utbildningen har gjort oss väl förberedda, dels på praktiska moment som provtagning och flyttekniker. Men också mycket kring sociala saker som jag kommer ta med mig i arbetet.

Undersköterska utbildning

UNDERSKÖTERSKA

Två år lång utbildning där praktik varvas med teori. Bland annat studerar du vårdämnen, svenska och samhällskunskap.
> Läs mer om utbildningen här

Danni på praktikenDANNI

Ålder: 24 år.
Studerar: Undersköterska
Bor: Umeå.
Intressen: Gillar att vara aktiv och ute i skogen. Fika och umgås med vänner.
I framtiden: Danni får se ifall hon blir kvar i Umeå eller flyttar någon annanstans.
– Med denna utbildning i ryggsäcken har jag möjlighet att landa mer eller mindre var som helst.

Utbildningen har gjort oss väl förberedda.