Nattexpressen

Musikalakademiens slutprojekt våren 2025 heter Nattexpressen och är en nyskriven musikal baserat på Karin Erlandssons barnbok “Nattexpressen“. Musikalen är ett stort projekt i samarbete med Yrkeshögskolan Novia i Finland. Projektet inleddes med en pressträff i Jakobstad under hösten 2023 där Musikalakademien, YH Novia samt författaren Erlandsson själv medverkade.

PRODUKTION

LIBRETTO: Erik Fägerborn, regissör, översättare och textförfattare

MUSIK: Mikael Svarvar, lektor, musiker

PRODUCENT: Yrkeshögskolan Novia och Musikalakademien vid Strömbäcks folkhögskola

@nattexpressen2025

Följ projektet på Instagram!

Nattexpressen
Musikalakademiens slutprojekt 2025. En nyskriven musikal i samarbete med

yrkeshögskolan Novia  i Finland. Ta del av nyheter och innehåll under projektets gång.

Pressklipp om projektet

“Karin Erlandssons ‘Nattexpressen’ blir musikal i Jakobstad”
Vasabladet, 15 september 2023

“Musikalakademien sätter upp Nattexpressen – ett historiskt samarbete”
– Västerbottens Kuriren, 13 oktober 2023


Lyssna på P4 Västerbottens radioreportage om det pågående samarbetet kring Nattexpressen. Yrkeshögskolan Novia från Finland var på besök hos Strömbäcks folkhögskola för att ha workshop med Musikalakademien.

– P4 Västerbotten, 7 februari 2024.

PRESSRELASE

Ett nordiskt samarbetsprojekt inom musikteater

Yrkeshögskolan Novia och Musikalakademien vid Strömbäcks folkhögskola meddelar att de nu inleder ett spännande och nyskapande treårigt samarbetsprojekt som kulminerar i en gemensam musikaluppsättning under vårterminen 2025.

Projektparterna har beställt en dramatisering och komposition baserad på den finlandssvenska författaren Karin Erlandssons bok “Nattexpressen”. Berättelsen, med sina starka visuella element och sin förmåga att stimulera alla sinnen, ses som idealisk för överföring till scenen. “Vi vill skapa något nytt och genuint i samarbete över Kvarken”, säger arbetsgruppen vid Novia och Musikalakademien.

Detta unika samarbete med två respekterade utbildningsinstitutioner syftar till att främja kreativiteten hos studerande och öka medvetenheten kring den konstnärliga processen bakom sceniskt och musikaliskt arbete.

Den nordiska musikteatern har under de senaste årtiondena utvecklats snabbt och har blivit en vital del av den kulturella scenen. Behovet av kompetenta musikalartister har stadigt ökat i takt med ökat publikintresse. I Finland har utbildning inom musikteater varit en utmaning, och detta samarbetsprojekt kommer att erbjuda en realistisk grund för högkvalitativ utbildning inom genren.

Novia har gedigen erfarenhet inom musik, scenkonst och visuella konstformer, medan Musikalakademien i Strömbäck är välkänd för sin musikalartistutbildning. Redan tidigare har kontakter mellan dessa institutioner etablerats, och detta samarbete drivs nu framåt med entusiasm.

Under 2023–2024 hålls gemensamma workshops i Jakobstad och Strömbäck, den första i Jakobstad 12–14.9. Spelperioden pågår under mars och april 2025 och “Nattexpressen” uppförs i Schaumansalen i Jakobstad och på Norrlandsoperan i Umeå.

Nattexpressen är ett exempel på hur det nordiska kulturarvet och den gemensamma kreativiteten hos två ledande utbildningsinstitutioner kan förenas genom samarbete. Det kommer att skapa en plattform för studenter att utforska och utveckla sina konstnärliga färdigheter samtidigt som det främjar medvetenheten om den konstnärliga processen bakom scenisk och musikalisk konst.

Om boken Nattexpressen

“Nattexpressen” är en barnbok skriven av den åländska författaren Karin Erlandsson.

Boken handlar om elvaåriga Danja och hennes familj som besöker hennes mormor till jul. Men den här gången är inte allting som det ska. Mormor börjar bete sig konstigt och försvinner. Ett mystisk tåg som heter Nattexpressen dyker upp på det övergivna tågspåret utanför mormors hus. Och Danja går ombord…

Nattexpressen tar med Danja på ett hisnande äventyr där tid och rum följer sina egna regler. Hon sätts på svåra prov och får reda på saker om sina morföräldrar hon inte kunnat ana. Men vart har mormor försvunnit, och kommer hon någonsin tillbaka?

Boken "Nattexpressen"

Workshop på Strömbäcks folkhögskola

7 februari 2024

 

Novia var på besök från Finland under två dagar för workshops kring projektet Nattexpressen. På schemat första dagen stod bland annat musikalens historia och uppbyggnad, vi lyssnade på olika musikalnummer och fick också prova på att sjunga några sånger ur den snart helt färdiga musikalen roligt och lärorikt!

Andra dagen hade vi ännu några labb tillsammans innan Novias studerande åkte tillbaka hem till Jakobstad. Före båtresan tog vi ännu ett besök på Norrlandsoperan med rundtur på platsen där musikalen sätts upp våren 2025.

SE FLER PROJEKT

Gyllene Eran
Gyllene Eran

Sveriges gyllene era av scenisk musik och underhållning, presenterad av Musikalakademien.

Decemberkonsert
Decemberkonsert

Julkonsert med Umeå Musiksällskap på Norrlandsoperan. Njut av välbekanta julsånger och musik från julfilmer och musikaler.

Nattexpressen
Nattexpressen

Musikalakademiens slutprojekt 2025 heter Nattexpressen och är ett nordiskt projekt över Kvarken som resulterar i en nyskriven musikal.

A grand week for singning
A grand week for singning

En lärorik vecka med gästlärare från London och Wales resulterade i A grand night for singing  som redovisades för inbjuden publik och blev en stor succé!

West Side Story
West Side Story

Vårens stora projekt för Musikalakademien, scener ur West Side Story, redovisades inför skolans deltagare och personal.

Wendy och Peter Pan
Wendy och Peter Pan

Nytt grepp på älskad klassiker blir fantasifullt äventyr fyllt med musik.

Level 7
Level 7

En helt nyskriven musikal där Musikalakademien, Fritid för alla och Kulturverket har skrivit texter och musik.

Teater + mat: Knäpp upp
Teater + mat: Knäpp upp

Kliv in i Povel Ramels fantastiska värld.

Teater + mat: Svenska ord
Teater + mat: Svenska ord

Hasse & Tage – en värld av revyer och filmer.

Teater + mat: Gyllene eran
Teater + mat: Gyllene eran

Möt Sveriges gyllene era av underhållning, berättelser och underbar musik.

Sammankonst
Sammankonst

En helt ny musikal, tillsammans med Kulturverket och Fritid för alla.

Vem ropar?
Vem ropar?

Julkalender på Instagram och konsert på Norrlandsoperans stora scen.

Relativitetsteorin
Relativitetsteorin

Nyskriven musikal av Neil Bartram och Brian Hill.

When you wish upon a star
When you wish upon a star

Sprakande julshow för hela familjen.

Do’s and don’ts of dating
Do’s and don’ts of dating

Ett pärlband av musikteaterns godbitar.

Himmel på jord
Himmel på jord

Julshow på temat drömmar.

A Chorus Line
A Chorus Line

Succémusikalen från Broadway.