Vem ropar?

Vem ropar? Nyskriven julkalender på scen och Instagram

Våra deltagare på Musikalakademien har minst sagt fått en rivstart på sin tre år långa utbildning. En vecka in på terminen fick de veta att i december ska de uppträda på Norrlandsoperans stora scen, tillsammans med Norrlandsoperans symfoniorkester och flera andra välkända namn. Ingela Lind och Thimmy Finstad berättar mer om projektet som nu är i full gång.
Thimmy Finstad och Ingela Lind.

En julkalender på scen och Instagram, hur funkar det egentligen?

– Det är ett helt nytt koncept som aldrig prövats förr, berättar Ingela. I veckan har vi varit på operan och spelat in 24 avsnitt som kommer att sändas på Norrlandsoperans Instagram under december. Den 14 december blir det dessutom en julkonsert live på stora scenen, som följer samma handling.

Vad är det publiken kommer få uppleva?

– Det blir en julkalender med övernaturliga inslag, svarar Thimmy. Publiken kommer få följa Evy som just börjat en musikalutbildning, men hon är ny i en klass där de andra redan känner varandra. Klassen befinner sig på operan och det händer oförklarliga saker där. Målgruppen är barn i mellanstadiet, men det kommer även vara spännande för tonåringar och vuxna. Musiken är delvis nyskriven, och består delvis av julens klassiker i lite nya arrangemang.

Nu har ni snart gått en termin på Musikalakademien, hur har det varit?

– Det känns som vi kommer att utvecklas massor under de här åren, berättar Ingela. Inte bara när det gäller de olika teknikerna, men också personligen. När vi fick höra om det här projektet kände jag mig som en amatör. Men nu tänker jag att vi faktiskt kan. Mycket tack vare det stöd vi får av våra lärare, de tänker verkligen på allt. 

– Det är ju jättehäftigt, fortsätter Thimmy, att få arbeta med alla dessa människor som vi ju känner till sen förut. Och dessutom få uppleva Norrlandsoperan som arbetsplats, det verkar vara en härlig sådan. 

TRE SNABBA FRÅGOR TILL REGISSÖREN HENRIK STÅHL

Henrik Ståhl är ett bekant ansikte från SVT där han tidigare arbetat med bland annat Bolibompa, julkalendern och Supersnällasilversara och Stålhenrik.

Berätta om projektet Vem Ropar?

Iden till en julkalender med korta avsnitt på webben är något jag och Christoffer Nobin (Tidigare musikchef på Norrlandsoperan) haft under många år. Vi har gjort flera liknande projekt och var sugna på det lite längre formatet med 24 avsnitt. Det känns kul att väva samman en serie avsnitt rörlig bild med en konsert som håller samma stil, handling och ton. Konserten mitt i serien blir som ett extra avsnitt kan man säga.

Hur har veckan på operan och arbetet med klassen känts?

Norrlandsoperan är en gammal vän, även om jag aldrig jobbat där förut. Jag älskar Umeå och folket här. Eftersom projektet är ett oprövat koncept visste jag inte alls hur det skulle bli när vi började, men det har överträffat alla mina förväntningar. Operan har verkligen slutit upp bakom det här, och Musikalakademiens insats är fullständigt ovärderlig. Jag har haft en underbar vecka. Nu väntar en spännande klipp-process där vi sammanställer allt fint vi gjort. Att arbeta med klassen ger mig hopp inför framtiden. Det blir en massa fina performers som kommer ut i branschen 2022.

Tankar inför julkonserten den 14 december?

Det arbetssätt vi la grunden för under den här veckan är ju igång nu, så jag känner mig tryggare. Jag vet vad Musikalakademien, som ju ska bära upp konserten, går för och jag har etablerat mig i huset. Det känns bra. Ser fram emot premiär!

Läs mer och köp dina biljetter på Norrlandsoperan.se

VEM ROPAR? SÅ FUNKAR DET!

JULKALENDER

Varje dag mellan 1 och 24 december visas en lucka på Norrlandsoperans instagram. Du kan också se alla avsnitt här.

PÅ SCEN

Datum: Lördag 14 december
Tid:
Kl 12.00 och 14.00
Plats: Norrlandsoperans stora scen

Pris ordinarie: 120 kr
Pensionär: 90 kr
Barn/ung 3-18 år: 60 kr
Student/ung 19-26 år: 90 kr

Läs mer och köp dina biljetter på Norrlandsoperan.se

MEDVERKANDE

Nina Hjelmkvist – känd från SVT Barn.
Susanna Levonen
Anders Lundström
Musikalakademien Strömbäcks folkhögskola
Norrlandsoperans barnkör
Johan Landqvist (kapellmästare, pianist och arrangör – känd från bland annat Så ska det låta) + band
Norrlandsoperans symfoniorkester

MUSIKEN

Nyskriven musik av Louise Alenius
Traditionell julmusik

Läs mer och köp dina biljetter på Norrlandsoperan.se

VEM ROPAR? SE ALLA AVSNITT HÄR