Intervju med Thua-Li - I studentlägenheten

“Det var så bra som alla hade sagt”

Thua-Li kom in på sin drömutbildning genom Strömbäcks folkhögskola. Idag pluggar hon första terminen på läkarprogrammet på Umeå universitet och har fina minnen från sin tid på Strömbäcks.

Thua-Li studerade på Allmän Kurs samt Tekniskt-naturvetenskapligt basår på Strömbäcks i sammanlagt 1,5 år för att nå sin dröm att komma in på läkarprogrammet. Allt började med ett inte så tillfredsställande resultat på högskoleprovet.

– Jag blev jättebesviken och tänkte att jag aldrig skulle komma in på läkarprogrammet, då hade jag redan skrivit provet några gånger. Min mamma började Googla efter olika alternativ och hittade Strömbäcks folkhögskola, berättar Thua-Li.

Thua-Li fick kontakt med kursansvarig på Allmän Kurs och fick kort därefter komma och hälsa på skolan. På Allmän Kurs läser man gymnasiekurser för att få högskolebehörighet och istället för betyg, få ett så kallat studieomdöme. Med ett studieomdöme från Allmän Kurs på folkhögskola kan man söka in till universitetet via en egen urvalsgrupp, vilket var precis vad Thua-Li var ute efter.

– Först var jag väldigt osäker på om jag kunde gå folkhögskola för jag hade redan all behörighet från gymnasiet. Det var betygen som var hindret, förklarar hon. 

Folkhögskola är för många idag en obekant skolform, även för Thua-Li. När jag frågar vad hon visste om folkhögskola innan svarar hon “inte jättemycket”.

– Det är inte en jättevanlig skolform men jag har haft några i familjen som har gått på folkhögskola och sagt att det var den bästa studietiden. Upplägget var underbart och helt annorlunda från “vanlig” skola, exempelvis gymnasiet. Jag fick bara höra positivt. Dessutom att det är så mycket runt omkring som är givande, att få träffa människor med olika bakgrund och att det är ett helhetstänk på folkhögskola. Man blir sedd och får vara den man är, berättar Thua-Li.

Fanns det något som var nytt eller som förvånade dig när du väl börjat?

– Att det var så bra som alla hade sagt. Det var väldigt välkomnande och inkluderande, det var underbart, säger hon.

Första året läste Thua-Li på Allmän Kurs och trivdes väldigt bra. Hon berättar att det var mindre press och lägre studietakt vilket hon kände gav mer tid till annat än bara skola. Thua-Li valde att förutom Allmän Kurs även läsa ett halvt basår, vilket visade sig vara lite tuffare.

– Jag blev rekommenderad av en annan från Strömbäcks som också hade kommit in på läkarprogrammet som sa att det var bra att repetera kemi och biologi. Därför ville jag göra det, och jag ville vara kvar på Strömbäck för att jag tyckte att det var så underbart att vara där. Jag ville bara fortsätta, förklarar Thua-Li med ett leende.

Trots att det var tuffare att läsa Tekniskt-naturvetenskapligt basår klarade Thua-Li det, lärarna och studiestödet tycker hon spelade stor roll. 

– Det har varit fantastiskt. Man blir verkligen sedd som individ och får uppbackning. Lärarna lyssnade när man hade det svårt och försökte hjälpa till att lösa det. De tog sig tid för extra lektioner och satte sig ner och förklarade för en det som var svårt, berättar hon. 

Att gå på folkhögskola brukar ofta innebära en del aktiviteter utöver studierna och Strömbäcks är inget undantag. Favoriten hos Thua-Li var konceptet Café Strömbäck varje torsdagskväll med olika aktiviteter, allt från tacokväll och tårtbakande till musikquiz och halloweenfest.

– Ja, Café Strömbäck var ju verkligen en hit. Det var så avslappnande att man fick komma på fika och träffa andra deltagare och personal, berättar hon.

Under sin tid på Strömbäcks bodde Thua-Li på skolans internat. Bara ett stenkast från skolan i små röda trähus kan man hitta drygt 70 internatrum för deltagare på skolan.

– Det var perfekt. Jag hängde mycket med de som bodde i samma hus och vi åt middag tillsammans och såg på tv. Jättesmidigt. Det gjorde att man lätt fick kompisar och kom in i klassen, säger Thua-Li.

Vad var den största framgångsfaktorn när du studerade på Strömbäcks?

– Att jag trivdes från första stund, hittade kompisar snabbt och kände mig välkommen och trygg. Det gjorde att man kunde slappna av och njuta av studietiden, berättar Thua-Li

Så här skulle Thua-Li beskriva Strömbäcks för dig som inte hört talas om skolan tidigare:

– Det är väldigt fint och nära till naturen om man tycker om att åka skidor eller vara ute och vandra i Kont. Litet, mysigt och välkomnande. Man blir sedd, man blir omhändertagen och man känner sig trygg. God mat och jättetrevlig personal. Man får tillbaka sitt studiesjälvförtroende och börjar tro på att man faktiskt kan.

Intervju med Thua-Li - Porträtt

Thua-Li

Ålder: 22 år
Studerade: Allmän kurs och Tekniskt-naturvetenskapligt basår
Bodde på skolan: Ja
Gör nu: Studerar första terminen på läkarprogrammet på Umeå universitet
”Man får tillbaka sitt studiesjälvför-
troende och börjar tro på att man faktiskt kan”