Fem fördelar med att läsa tekniskt-naturvetenskapligt basår på folkhögskola

Juliette är en av deltagarna som har valt att läsa Tekniskt-naturvetenskapligt basår på Strömbäcks folkhögskola. Så här beskriver hon fördelarna med att läsa basåret på folkhögskola.

#1. Litet och personligt

Att läsa basåret i en mindre grupp tycker Juliette har flera fördelar. 

– Det var länge sedan jag läste dessa ämnen, men det har varit jättekul. Vi har en fin gemenskap i klassen. Det är ett ganska högt pluggtempo, så det känns viktigt att vi har kul tillsammans vid sidan av. Det blir inte lika kämpigt då. 

Juliette ansökte till basåret på både universitet och folkhögskola, och kom in på båda.

– När jag tänkte på universitetet såg jag en stor sal med en massa elever framför mig. Anonymt och med många olika lärare. För mig kändes det bättre att välja en lugn miljö med en liten klass där alla känner varandra. 

#2. Lärarna

På Strömbäcks möter deltagarna ett fast lärarlag, och eftersom studiegruppen är liten finns hjälpen alltid nära. 

– Det finns ingen risk att mina frågor faller mellan stolarna, jag får svar på allt jag undrar. En annan bra sak är att lärarna vet när det är prov i våra olika ämnen, så de undviker krockar och planerar så att vi ska klara det.

#3. Nära till naturen

Skolan ligger i en rofylld miljö två mil söder om Umeå. Här möter Umeälven havet, och skolområdet gränsar till naturreservatet Strömbäck-Kont.

– Om du gillar naturen så är det ett perfekt ställe. Speciellt i coronatider så finns det jättefina promenader utanför dörren. Eller så kan man hyra skidor och åka i fina spår. När jag har suttit i klassrummet hela dagen är det skönt att vara utomhus och rensa tankarna. 

#4. Internatet och restaurangen

Ungefär hälften av deltagarna på Strömbäcks folkhögskola väljer att bo på skolans internat. Juliette är en av dem.

– Det är mysigt med gemenskapen på internatet. De som är kvar på helgen kan gå över till varandra och äta middag eller gå en promenad. På veckodagarna äter vi frukost och lunch i restaurangen på skolan. Det är bra, för då slipper vi tänka på matlagning och kan fokusera på plugg.

#5. Sist men inte minst – människorna!

Juliette tycker att de som funderar på att läsa basåret på folkhögskola ska ta chansen.

– Sök! Jag tror inte du kommer ångra det. Du kommer få pepp och hjälp från lärarna. Och du lär känna härliga människor. Vi har olika bakgrund, och befinner oss i olika stadier i livet. Det ger roliga diskussioner, och du får ta del av allas olika erfarenheter. 

Juliette

Ålder: 21 år
Studerar: Tekniskt-naturvetenskapligt basår
Bor: På skolans internat
Framtidsplaner: Att läsa vidare på universitetet. Det kan bli läkarprogrammet eller civilingenjör i teknisk nanovetenskap.
Intressen: Läser mycket, tränar och träffar kompisar. Har tillsammans med andra deltagare på skolan och studenter från Umeå universitet startat upp en lokalförening av Föreningen för utvecklingsfrågor.
Om du gillar naturen så är det ett perfekt ställe.