Journalistbrist i Umeå

Brist på utbildade journalister i Umeå

Jobbutsikterna för nyutbildade och ambitiösa journalister har länge sett dyster ut. Men nu tycks det ha vänt. Flera medieföretag i Umeåområdet har svårt att hitta kvalificerade vikarier.

– De senaste åren har nyrekryteringen till journalistyrket förändrats markant. Det märks främst genom att det är betydligt färre sökande till sommarvikariat, men också genom att det är svårt att få tag på inhoppare vid sjukdomar och ledigheter resten av året, säger Gunnar Falck, administrativ redaktionschef vid VK Media AB som ger ut Folkbladet och Västerbottens-Kuriren.

Agneta Kellgren, agendachef vid Sveriges Radio Västerbotten, håller med:
– Det blir allt tuffare att hitta utbildade journalister till vikariat, och vi har ett ständigt behov av duktiga reportrar, programledare och producenter som kan hoppa in.

Även andra redaktioner, exempelvis inom MittMedia med över 20 tidningar i sin koncern, har liknande erfarenheter; bristen på vikarier är skriande och oroande.

– För branschen är det väldigt viktigt att nå ut med att behovet av bra utbildade journalister fortfarande finns och kommer att finnas kvar, säger Gunnar Falck på VK Media AB.

Bertholof Brännström, som är kursföreståndare för Journalistik och medieproduktion på Strömbäcks folkhögskola, är medveten om att redaktionerna har brist på nyutbildade och arbetssugna journalister till sina vikariat.
– Vi har ju samarbetat med branschen och sett till att de fått in nya, duktiga medarbetare i många år nu. Och det hoppas vi kunna göra framöver också, säger han.

Sista dag att söka till Journalistik och medieproduktion på Strömbäcks är den 27 april.

Läs mer om utbildningen Journalistik och medieproduktion