MUSIKALAKADEMIEN

– Sveriges nordligaste yrkesutbildning i musikal

Se filmen om Musikalakademien

JUST NU PÅ MUSIKALAKADEMIEN

Nordiskt Berättarcentrum

Workshop i berättande med Lillemor Skogheden från Nordisk Berättarcentrum, Västerbottensteatern

Vilka verktyg och knep har en berättare? På vilket sätt kan berättarens verktyg vara till nytta för en musikalartist? I muntligt berättande och dess konstform arbetar vi på premissen att berättaren ska levandegöra berättelsen i lyssnarens sinne. Gestaltningen är till största delen verbal, inte fysisk och lyssnaren behöver bli medskapare i berättarens bildspråk. Hur går det till?

Denna vecka har vi haft workshop med fantastiska Lillemor Skogheden från Nordisk Berättarcentrum och fördjupat oss i verktygen en berättare behöver. Genom att träna oss på att skapa berättelser får vi en lätthet i att hitta och skapa de berättelser vi behöver för att gå in i en gestaltning. Oavsett om det handlar om musikal eller teater så behöver rollen sina egna bilder, minnen och berättelser för att bli helt och rättvist gestaltad.

> Läs mer om Nordisk Berättarcentrum

Workshop – Nattexpressen

Vilka intensiva och roliga dagar! I veckan har vi haft Novia på besök för workshops kring projektet Nattexpressen. På schemat första dagen stod bland annat musikalens historia och uppbyggnad, vi lyssnade på olika musikalnummer och fick också prova på att sjunga några sånger ur den snart helt färdiga musikalen roligt och lärorikt!

Andra dagen hade vi ännu några labb tillsammans innan Novias studerande åkte tillbaka hem till Jakobstad. Före båtresan tog vi ännu ett besök på Norrlandsoperan med rundtur på platsen där musikalen sätts upp våren 2025. Stay tuned!

Följ med på vår resa med Nattexpressen på Instagram (@nattexpressen2025) eller här på vår hemsida. Missa inte att lyssna på P4 Västerbottens radioreportage från workshopen.

Deltagare läser tillsammans igenom manus och sång

Möt Musikalakademien 2022-2025

MA 2022-2025

Från vänster

Överst: Julia Frööjd, Felix Lönnqvist

Mellan: Lukas Östman, Kaisla Sillanpää,
Nora Heinerud, Gabriel Johansson

Nederst: Konrad Samsel, Sara Wasserman,
Cornelia Svensson

MA 2022-2025

Från vänster

Överst: Jakob Söderlind

Mellan: Mikko Peltomäki, Beppe Lantz
Siri Berndtsson, Elmer Malmskär

Nederst: Firelle Najjar, Anna Stenman
Merita Hildén, Sanni Kauppinen

PROJEKT

TILLSAMMANS MED BRANSCHEN

Henrik Ståhl
Skådespelare, författare och dramatiker

Det är inte så ofta man får känna barnslig glädje på jobbet, men det fick jag när jag jobbade med eleverna på Musikalakademien. En ödmjuk, multikompetent grupp i en skola som ger en hopp inför framtiden.

Petra Pääkkönen
MA 2016 - 2019
Musikalartist

Jag lärde mig och växte så otroligt mycket under åren på MA. Som artist, som människa.

Sarah Nedergård
MA 2008 - 2010
Skådespelare och sångerska verksam i Finland, både på svenska och finska.

Jag kan med handen på hjärtat säga att jag, trots att jag letat mig ända till Broadway, aldrig haft en så bra sånglärare som Johanna.

Markus Falck
Norrlandsoperan
Producent

Hög ambition, ansvarstagande och arbetsglädje i kombination med stor nyfikenhet, talang och framtidstro kännetecknar denna unika utbildning för morgondagens artister.

Mary Hammond
Royal Academy of Music in London
Sondheim professor of Musical Theatre Voice
I would not hesitate to recommend this training as an excellent preparation for a professional performer.
Karen Rabinowitz
KAREN RABINOWITZ
Royal Academy of Music in London
Director, choreographer / movement director

I have always found the students healthily ambitious, keen to work, open to try out new ideas and aware of what they should be aiming for next in their training.

UTBILDNINGEN