Möt Tjorven – skolhund med nos för lärande
Det är en trött men glad hund som tassar fram i korridoren. Svansen går från sida till sida. Matte Anna Valbäck berättar att Tjorven just nu gör sin praktik på skolan, och det blir många intryck att smälta efter alla möten med deltagare.
– I utbildningen ingår 25 timmars praktik i skolmiljö. Hon gör det jättebra, men nu märker jag att hon är trött, säger Anna och skrattar.
Tjorven har lagt sig ner på sidan och trycker sig mot det kalla stengolvet. På hennes sele står det “Terapihundselev” och när den sätts på vet Tjorven att det är dags för arbete.
– Hon är aldrig så snabb in i bilen som när selen kommer fram, säger Anna, så hon verkar uppskatta sitt jobb.
Senare i vår är det dags för examinering och om den går väl kommer Tjorven bli en diplomerad skolhund.
– På utbildningen handlar det mycket om att bygga vår gemensamma relation, berättar Anna. Tjorven ska lära sig slappna av och bli van att möta människor i olika situationer och miljöer. Vi övar också en hel del på säkerhet
Anna är själv utbildad pedagog och kursföreståndare på Allmän kurs. Hon ser framför sig att Tjorven i första hand kommer att arbeta med deltagare var för sig, eller i en mindre grupp. Det pedagogiska ansvaret vilar på Anna, men Tjorven kan med sin blotta närvaro bidra på flera viktiga sätt.
– Deltagare kan exempelvis läsa för Tjorven. En hund dömer inte, och kanske är det därför som arbete med läshundar har visat sig vara framgångsrikt. Det finns också forskning som visar att när en människa klappar en hund så utsöndras oxytocin, som är ett må-bra-hormon. Det ger en lugnande effekt och kan bidra till att deltagaren känner sig trygg.
Tjorven är en så kallad labradoodle, det vill säga en korsning mellan labrador och pudel. Anna visste att hon ville utbilda sin hund för att arbeta i skolan, och därför valde hon den här populära kombinationen av raser.
– Labradoodles är kända för att ha egenskaper som passar för terapi- och skolhundar. De har en tillgiven personlighet och gillar att möta människor. Det finns inga hundar som är helt allergifria, men labradoodles är allergivänliga och fäller inget hår, vilket ju en fördel när hunden vistas i skolmiljö.
Anna var noga med att informera i förväg om att Tjorven skulle komma och göra sin praktik på skolan. De deltagare som har allergier eller är hundrädda ska inte få sina behov ställda mot behoven hos de deltagare som kan gynnas av en skolhund.
– Hittills har det fungerat bra, säger Anna. Det är helt frivilligt att arbeta tillsammans med Tjorven. Och utvärderingen visar att mötet faktiskt kan hjälpa till att minska hundrädsla. Deltagaren bestämmer själv hur de vill förhålla sig till Tjorven. En del vill i stort sett ha henne i knäet medan andra vill ha henne på lite avstånd.
Strömbäcks folkhögskola medverkar i projektet FAMN som bland annat syftar till att ta fram metoder för att unga nyanlända ska fullfölja sina studier på folkhögskola. Kan skolhund vara en lämplig metod för andra folkhögskolor att ta efter?
– Det får utvärderingen visa, säger Anna. Men med tanke på att nyanlända kan ha behov av både ökad trygghet och stöd i avkodningen vid läsning så tror jag absolut att en skolhund kan bidra på ett positivt sätt.