En helt vanlig skola – fast ändå inte

Rektor till Strömbäcks folkhögskola

Lasse ska gå i pension. Är du vår nya rektor? Vi erbjuder en arbetsplats som är i ständig utveckling, och som vill göra skillnad. Både för individer och för samhället i stort.

Som rektor ansvarar du för skolans verksamhet, ekonomi och personal inom olika verksamhetsområden. Du ansvarar också för våra deltagare och att de får relevant utbildning av god kvalitet. Tillsammans med styrelse och skolledning fattar du övergripande strategiska beslut. I det dagliga arbetet på skolan arbetar du nära biträdande rektor, pedagoger och övrig personal med att förvalta och utveckla skolans utbildningar och övriga verksamheter.

Du som söker tjänsten som rektor ska ha flerårig erfarenhet av att leda en organisation där du har haft medarbetaransvar. Arbetslivserfarenhet inom pedagogisk verksamhet, och speciellt folkbildning, är meriterande. Vi tror att du har en för tjänsten relevant högskoleutbildning.

Vi är en skola i ständig utveckling. När samhället ställs inför nya utmaningar vill vi vara en del av lösningen. Vi tror att du har tidigare erfarenhet av verksamhetsutveckling, gärna i samverkan med olika samhällsaktörer. Som folkhögskola har vi stora möjligheter att forma vårt utbud utifrån de behov som finns, och vi har en fördel i att kunna agera snabbt. I ditt ledarskap räds du inte att fatta snabba beslut då det behövs, och du är lyhörd inför omvärldens förändring. Som person tror vi att du har ett samhälls- och kulturintresse och att du skulle trivas i rollen som ambassadör för folkhögskolans plats i samhället.

Som rektor ansvarar du för budget och resultat och stämmer löpande av ekonomin med skolans redovisningsekonom, samt rapporterar till styrelsen. Folkhögskolan finansieras i huvudsak av statsbidrag, men för att kunna utveckla verksamheten arbetar du även aktivt med finansiering från andra håll. Utöver utbildning består skolans verksamhet av internat för deltagare, konferens- och restaurangverksamhet för externa gäster, samverkan med våra stiftelsebildare, samt underhåll av våra unika fastigheter.

Vi som jobbar på skolan har vårt hjärta i folkbildningen och vi tror på människors lika värde och inre förmåga. Du kommer möta fantastiska deltagare hos oss. Den resa som många av våra deltagare gör under sina år på skolan är en ynnest att få uppleva. Som rektor har du alltid deltagarens bästa för ögonen. Vi erbjuder också våra deltagare elevvård i olika form, bland annat genom kurator, resurspersoner och skolpräst.

Som stöd i ditt arbete kommer du ha engagerade och ansvarstagande kollegor. Här finns ett 30-tal pedagoger, men också personal inom konferensverksamhet, restaurang, städ, och vaktmästeri. Totalt är vi cirka 50 personer i organisationen.

Vi är en syftesdriven organisation. Vi har tillit inför varandras arbete och vi tror att de bästa besluten fattas nära verksamheten. Som ledare är du kommunikativ och möjliggör för samarbete, självledarskap och delaktighet.

Till grund för vår verksamhet finns statens syfte med folkbildning samt de profilmål som anges av stiftelsens stadgar. Skolan drivs av Stiftelsen Strömbäcks folkhögskola och stiftelsens huvudmän är EFS Västerbotten, Umeå pastorat och Luleå stift. Vi önskar att du som söker tjänsten delar våra huvudmäns kristna värdegrund.

Ansökan

I din ansökan vill vi att du bifogar CV och personligt brev. Vi vill att du beskriver dig själv som person och som ledare, samt berättar om dina erfarenheter av verksamhetsutveckling. Beskriv din egen relation till skolans kristna värdegrund och dela gärna med dig av dina tankar kring folkbildning och folkhögskolans roll i samhället. Vid urvalet kommer vi att lägga stor vikt vid personlig lämplighet och dina ledaregenskaper.

Skicka din ansökan till: berith.sonning@strombacksfolkhogskola.se

Ansök senast: 2021-10-17

Anställningsform: Tillsvidareanställning med 6 månaders provanställning.

Anställningens omfattning: Heltid

Tillträde: Augusti 2022 eller enligt överenskommelse.

Övrigt: B-körkort ett krav.

De ansökningshandlingar och personuppgifter som du skickar kommer hanteras av en rekryteringsgrupp som består av representanter för skolans personal och styrelse. Den rättsliga grunden för att behandla dina personuppgifter är intresseavvägning. Vi sparar dina handlingar i 1 år från det att rekryteringsprocessen är avslutad.

Kontaktpersoner

Om du har frågor om tjänsten, kontakta:

Berith Sonning
Biträdande rektor Strömbäcks folkhögskola
berith.sonning@strombacksfolkhogskola.se
090 – 426 18, 070 – 674 92 91

Kristoffer Hedman
Ordförande för Stiftelsen Strömbäcks folkhögskola
kristoffer.hedman@svenskakyrkan.se

Fackliga företrädare:

Jenny Eriksson
Lärarförbundet Folkhögskola
jenny.eriksson@strombacksfolkhogskola.se

Eugén Karlsson
Kommunal
eugen.karlsson@strombacksfolkhogskola.se
090 – 426 30

Åsa Granath
Vision
asa.granath@strombacksfolkhogskola.se

Om Strömbäcks folkhögskola

Strömbäcks folkhögskola ligger 18 kilometer söder om Umeå, precis där Umeälven möter havet. Här finner du en historisk miljö med en unik natur. Här finns ungefär 170 deltagare som studerar Allmän kurs, Naturvetenskapligt basår, Undersköterska, Polisförberedande och Musikalakademien. Ungefär hälften av deltagarna bor på skolans internat.

Läs mer på strombacksfolkhogskola.se