Musikalakademien ger Relativitetsteorin – i samarbete med Västerbottensteatern
I musikalen Relativitetsteorin möter vi en grupp unga människor, med till synes bara en sak gemensamt. De ska skriva högskoleprov, och de har tilldelats en plats i samma sal. Evelina Hansson och Oskar Berlevik, som båda går sista året på Musikalakademien, berättar mer om föreställningen.
Vad är Relativitetsteorin?
– Det är en nyskriven musikal av Neil Bartram och Brian Hill, berättar Evelina. Den handlar om unga människor som står vid ett vägskäl, där framtiden kan avgöras. De har alla olika slags egenheter och erfarenheter som påverkar dem längs vägen, men trots dessa olikheter får de tillsammans med publiken upptäcka att de har mycket gemensamt.
– Det finns en längtan efter att höra ihop och att bygga broar, fortsätter Oskar. Vi kan känna oss små som människor, men vi är en del av något större, precis som planeter och stjärnor. Den symboliken, och Einsteins vetenskapliga teorier om gravitationen och rörelsen i universum, är ett återkommande tema.
Vem borde se den här musikalen?
– Alla! utbrister Evelina. Vi i Västerbotten är ju inte bortskämda med att kunna se musikal, och dessutom en så nyskriven. Men du behöver inte vara musikalfantast för att gilla den heller, de flesta kan nog hitta något de känner igen sig i, med tanke på bredden i både musiken och innehållet.
Oskar håller med:
– Musiken är väldigt varierande, med allt ifrån jazz- och gospelfeeling till klassiskt Broadwaysound och rock. En ovanligt bred musikal helt enkelt, dessutom med mycket humor.
Relativitetsteorin är er slutproduktion efter tre år på Musikalakademien. Vad tar ni med er från den här tiden?
– Både kunskap och verktyg, svarar Oskar. Men man blir aldrig färdig! Och det är något positivt, att hela tiden utvecklas och få upptäcka mer. Men det är härligt att vi nu med Relativitetsteorin får omsätta precis allt som vi har lärt oss under de här tre åren.
– Exakt, fortsätter Evelina. Vi har fått utforska alla delar av en kreativ process, från start till färdig föreställning. Jag har vuxit som artist och människa under de här åren, och fått många nya erfarenheter. Det har varit lyxigt att ha tid till att växa och utvecklas, både som grupp och individ. Dessutom under ledning av så passionerade och kompetenta lärare.
Relativitetsteorin spelas på Västerbottensteatern i Skellefteå den 9 – 11 maj.