Björklövens unga damlag i spännande kval

Det blåser positiva vindar runt Björklövens unga damlag som för tredje året i rad ska kvala till Riksserien. Där kommer de att möta betydligt bättre motstånd än vad de gjort hittills under säsongen.
– Vi har tränat hela året för det här och vårt lag räcker absolut för att vinna kvalet, säger Elin Nilsson.

Efter en lång transportsträcka i grundserien kan Björklövens damlag nu äntligen börja rikta sitt fokus mot det viktiga kvalet till damernas högsta hockeyliga.
Ifjol var man en placering från att avancera – erfarenheterna från då är något som laget tar med sig till säsongens viktigaste skede.

De unga spelarna Selma Aho, Victoria Olofsson, Ronja Ericsson och Elin Nilsson tror att lagets chanser är stora.
– Det blir ju tredje gången gillt och det känns som att vi aldrig varit så här bra förberedda, säger Elin och fortsätter:
– Vi är ett skridskostarkt lag som är riktigt jobbiga att möta.

Damishockey målas ofta upp på sociala medier som en tacklingsfri idrott utan tufft spel – en bild som idrotten fått dras med alldeles för länge och aldrig verkar komma ifrån.
– Jag blir så arg när jag läser sånt där. Man börjar ju fundera om de som skriver ens har sett en match, säger Victoria.

I damishockey är tacklingar inte alls förbjudet, det är bara tacklingar rakt framifrån som är förbjudet.
 Björklövens damlag bygger mycket av sitt spel på att vara fysiska och i vissa matcher smäller det väldigt ofta. Bedömningsnivån i vad som är och inte är en korrekt tackling skiljer sig från match till match då domarna ofta har svårt att hålla en konsekvent nivå:
 – Det känns som att domarna ibland inte ens vet vad som är tillåtet och då kan det ibland bli väldigt tufft spel, säger Selma.

I kvalet kommer Björklövens damlag att ha den yngsta truppen (se faktaruta nedan). Att möta både äldre och större spelare är dock inget som skrämmer någon i laget.
 – Vi har alltid varit ett av de minsta och yngsta lagen så vi är vana vid det. Jag tror det till och med kan vara till vår fördel då vi orkar åka hela matcher, säger Selma.

Björklövens damlag har en bra bredd och tre femmor som håller jämn klass. Avsaknaden av en ledande stjärna gör att kollektivet växer och utvecklas tillsammans.
 – Det spelar ingen roll vem du spelar med eller vem som är borta, vi är ett lag som tillsammans vinner matcher.
 Om Björklöven vinner sina matcher i kvalet kommer laget nästa år att spela i Riksserien och Umeå stad får ännu ett damlag på högsta nivå.

ROBIN LINDGREN

Björklövens fyra unga tjejer Ronja, Elin, Selma och Victoria ser framemot ett spännande kval. FOTO: Jonas Norman.
Björklövens fyra unga tjejer Ronja, Elin, Selma och Victoria ser framemot ett spännande kval. FOTO: Jonas Norman.

Selma Aho om Elin Nilsson:
“En bra lagkapten som är bra på skridskorna. Gör alltid jobbet och säger till ifall någon i laget inte gör det.”

Elin Nilsson om Ronja Ericsson:
“Spelskicklig back som är bra med puck och ofta kommer upp bra i anfallen. En duktig ledare som många lyssnar på.”

Ronja Ericsson om Selma Aho:
“Back med bra spelförståelse. Det känns tryggt när hon är på isen och hon är hård att möta. Det har hon nog fått från träningarna med killarna. Sen har hon ett bra skott, riktigt bra till och med. Kanske hårdare än sina brorsor!”

Ronja, Elin och Selma om Victoria:
“En snabb forward med bra teknik och hon är väldigt bra på att hålla fast pucken i offensiv zon. Enkel att spela med. En riktig sniper”

Fakta kvalet till Riksserien

Björklövens IF
(Division 1 Norra)
Medelålder 19,9.

Haninge Anchors HC (Division 1 Östra)
Medelålder 22,5.

Färjestad BK (DamEttan Västra)
Medelålder 21,0.

Göteborg HC 1 (DamEttan Södra)
Medelålder 21,0.

SDE HF (Riksserien)
Medelålder 21,5.

IF Sundsvall Hockey (Riksserien)
Medelålder 20,6.