Allmän kurs
tom
PBL-projekt
Undervisningen sker i delvis ämnesintegrerad form, som problembaserat lärande (PBL) med inspiration från Fryshuset, Stockholm.

Vi erbjuder följande kurser
Svenska som andraspråk Grund + 1
Svenska 1 + 2 + 3
Engelska Grund + 5 + 6
Matematik Grund + 1 + 2 + 3 + 4 + 5
Naturkunskap 1 + 2
Samhällskunskap Grund + 1
Religionskunskap 1
Historia 1
Samhällskunskap 2 + Historia 2 läses som en gemensam kurs
Högskoleförberedande kurs
Enskilt specialarbete

Det individuella kursupplägget möjliggör studier på allt från 25-100%.
Förutom de ordinarie kurserna ingår tillval; skapande, idrott/friskvård, film, musik eller ta körkort.

Ta körkort
Som deltagare i Allmän kurs eller SFI får man av skolan utan kostnad ett startpaket för B-körkort, dvs 7 st körlektioner och teori.

För att få börja ta körkort måste du själv ansöka och betala körkortstillståndet på 150 kr. Tillståndet ansöker du själv på Transportstyrelsen.
Vill du ha hjälp med detta så kontakta våra resurspersoner.

Teori läses på Strömbäck, skolan erbjuder teorilektioner under 5 veckor.

Körlektionerna sker genom Umeå-Vännäs Trafikskola som skolan samarbetar med.
Du får 7 st körlektioner som varar 60 minuter varje gång och dessa bokas utanför skoltid.
Det krävs också att man gjort en synundersökning och detta kan också trafikskolan hjälpa till med.

Har du körkortstillståndet och vill anmäla dig för att börja med körkortet, kontakta kursföreståndare Jesper Karlberg.
Epost: jesper.karlberg@strombacksfolkhogskola.se

Digitala verktyg
Skolans datorer är utrustade med olika program som kan underlätta dina studier, bl a program med talsyntes som kan läsa text på olika språk och skapa ljudfiler.

Programmen kan laddas ner gratis för de studerande via www.skolon.com. Inloggning och lösenord ges via linjeföreståndare, specialpedagog och IT-tekniker. Programmen som ingår är ClaroRead Pro och medföljande Claro AdioNote, ClaroCapture, Claro Voice, ScreenRuler och ClaroIdeas. StavaRex och SpellRight2 är 2 st extra program som också kan användas. Se mer här!

För att använda dessa digitala hjälpmedel i PC-datorer och Chrome-böcker (surfplattor) kontakta resurspersonal så hjälper dom dig.

Kurslitteratur finns inlästa som talböcker och går att låna som MP3-filer av SYV Berith Sonning.

Vårt bibliotek har rättigheter att låna ut talböcker till den som har läshinder och det finns även tillgång till skönlitteratur som finns i tal och punktskriftsbiblioteket.