1. När är sista ansökningsdag?
    Fredag 18 maj 2018.
  2. När är intervjudagen och hur går den till?
    Fredag 18 maj 2018. Samtliga behöriga sökande kallas till intervjudagen. Du intervjuas av personal på linjen, du gör ett ordförståelseprov och ett samhällskunskapstest. Du får också träffa elever på journalistlinjen som svarar på dina frågor och guidar dig runt på skolan.
  3. Hur mycket betyder betygen för att bli antagen?
    Vi kollar lite extra på betyg i svenska och samhällskunskap, men lägger mest vikt vid dina personliga egenskaper. Drivkraft, nyfikenhet och engagemang i samhället eller andra områden väger tungt.
  4. Hur ser kursupplägget ut?
    Journalistlinjen är en tvåårig eftergymnasial yrkesutbildning. Första året får du lära dig intervjua, var du hittar fakta, skriva rappa nyhetstexter, ta bilder och redigera. Mycket publiceras på journalistlinjen.se/nyheter. År 1 innehåller också en tre veckor lång praktik på en tidning.
    Under andra året ligger fokus på radio, tv, sociala medier, webb och fördjupningar, t ex granskningar. Mycket i samarbete med redaktionerna i Umeå. Praktiken år 2 är tio veckor lång.
  5. Måste man fixa sin praktikplats själv?
    Skolan har upparbetade kontakter och garanterar praktikplats åt alla, men har du speciella önskemål kan du behöva jobba för det själv.
  6. Jag vill jobba med radio, är det här rätt utbildning?
    I modern journalistik smälter arbetsuppgifterna alltmer samman, oavsett om du jobbar på tidning, radio, tv eller någon annanstans. Journalistlinjen vid Strömbäcks folkhögskola ger dig den multikompetens som efterfrågas.
  7. Får man jobb efter avslutade studier?
    Vi har utbildat journalister i mer än 30 år, hela tiden i tätt samarbete med branschen. Vi har ett gott rykte och våra undersökningar visar att många av våra utexaminerade elever också får jobb på redaktionerna. Men utbildningen ger också stora möjligheter inom andra branscher där researchkompetens, snabbhet, språklig kompetens och blick för nyheter efterfrågas.
  8. Är journalist verkligen ett framtidsyrke?
    Trots omfattande neddragningar på många redaktioner är efterfrågan på seriös journalistik fortfarande stor. Nya affärsmodeller växer fram och med dem nya jobb för duktiga journalister. Man får dock räkna med vikariat och andra tillfälliga anställningar till en början.

Hittar du inte svaret på din fråga? Ställ en egen fråga.