Vardagshjälten som brinner för gemenskapen

Eldsjälen Melina Karlsson, även kallad Poppinstanten, har drivit sin butik i egen regi i tolv år. Hennes engagemang i Vännäs gav henne utmärkelsen årets vardagshjälte 2018 – som den första någonsin.

Klockan är bara några minuter efter öppning men det är redan full kommers i den lilla butiken på Östra Järnvägsgatan. Det gäller att veta vart man ska, annars står man i vägen för någon kund som vill komma åt tyg, en kopp, ett par skor eller något annat i den belamrade prylaffären.

Brevbäraren kommer in med ett stort paket som han ställer ner på golvet.

– Nej, jag vill inte ha något mer! skrattar hon. Butiken svämmar över av alla slags prylar och föremål: heminredning, kläder, leksaker, garn. Det lilla lagret bakom kassan är redan fullt.

Hon hälsar på alla som kommer in, småpratar lite. Tre damer kommer in och Melina märker direkt att de är utomsocknes och frågar var de kommer från. Mycket riktigt, väninnorna har åkt från Vindeln för att ”göra affär” i Vännäs.

– Akta så je int faller på kartongerna, jag har precis fått in en ny leverans! varnar hon sina kunder.

I början av oktober blev Melina Karlsson utsedd till Vännäs kommuns vardagshjälte 2018, för ”stort personligt engagemang i civilsamhället, där du hjälper till att bygga broar mellan människor och gör tillvaron lite bättre.”

När jag frågar om hennes engagemang i civilsamhället vet hon först inte riktigt vad hon ska svara.

– Mitt engagemang… Ja, det är väl det att jag vill ha ett levande samhälle. Jag vill att vår kommun ska må så bra som möjligt. Vännäs ska vara för alla.

Ett levande samhälle innebär för Melina att folk möts och pratar med varandra. Melina tycker om att prata med folk, och det märks. Hon känner alla i Vännäs, och de hon inte känner lär hon snart känna. Men det är inte bara tack vare att hon är en social person, det är också för att hon jobbat som fritidspedagog i flera år. Många i samhället är hennes gamla elever, eller föräldrar till barnen hon haft.

Melina engagerar sig i det mesta som händer i Vännäs, för att ”utvecklingen ska gå framåt”. Bland annat var hon med och arrangerade Rally-SM i februari i år. Hon samlade in sponsorpengar och sålde biljetter.

– Jag är med på allt som är kul och kan leda till något bra, säger hon.

Att kallas vardagshjälte är hon inte helt bekväm med, hon ”har ju inte direkt räddat ett barn från ett brinnande hus”, säger hon generat. Men att hon är stolt över utmärkelsen råder det ingen tvekan om.

– Det här priset är det häftigaste jag fått. Det känns ännu roligare än när jag blev årets företagare.

Det var anställda från Vännäs kommun som skrev motiveringen och skickade in den till Västerbottens Länsstyrelse, som i sin tur valde att ge priset till Melina Karlsson tillsammans med 19 andra eldsjälar från kommunerna runt om i länet. När hon fick hem brevet från landshövdingen där det stod att hon vunnit trodde hon först att det var ett skämt. Den 6 oktober åkte Melina till ceremonin i Umeå för att motta sitt pris från landshövding Magdalena Andersson.

– Jag missade att hälsa på henne för jag visste inte hur hon såg ut! skrattar Melina.

Motiveringen som Melina fick löd: ”Det finns personer som gör fantastiska insatser för samhället och i föreningar. Det finns vardagshjältar och goda människor. Men så finns det också personer som äger alla förmågor på en gång, är med överallt, som varje dag, vid varje uppkommen möjlighet ger sig hän och deltar, tar ansvar och ser till att det blir förverkligat. En sådan person i Vännäs är Melina Karlsson”.

Melina läser upp motiveringen och trots att det inte är första gången hon läser den blir hon ändå märkbart rörd.

– Oj då, nu grinar jag! Det här är ju ett bevis på att allt jag har gjort, alla möten jag har suttit i, är värt det. Det blir lön för mödan.

Allt-i-allobutiken Poppins startade som ett kommunprojekt under mitten av 90-talet för att främja kvinnligt företagande. 2006 flyttade Melina in i den nuvarande butiken och tog över Poppins i egen regi. Hon tror att hennes engagemang i Vännäs hänger ihop med att hon vill se sin egen butik blomstra.

– Om det går dåligt för Vännäs så blir det ju negativt för Poppins också. Men jag vill inte se några tomma lokaler här. Hellre fem prylbutiker till. Jag skulle inte se dem som konkurrenter, säger hon.

Ett återkommande och omtyckt arrangemang är stickcaféerna varannan torsdag. Alla är välkomna att trängas i butiken, inspireras av varandras stickningar, fika och kasta garnnystan till varandra. I nio år har stickcaféet funnits. Folk kommer från Umeå för att vara med, berättar Melina stolt. Många unga tjejer tittar in för att få hjälp med sina stickmönster. Själv improviserar Melina alltid när hon stickar.

– Det brukar bli bra trots att jag aldrig följer något mönster. Det ska gå fort! säger hon.

Det stämmer in på Melina i stort – det ska gå undan och hon är inte rädd att testa sig fram. Vill man att något ska hända får man inte vara rädd att prova. Blir det inte bra tar man bara nya tag och börjar om, menar hon.

Utanför butiksfönstret är det en solig tisdagsmorgon, löven är smutsgula och bildar ett tjockt täcke på parkeringsplatsen. Än är inte hösten över. Melina ser fram emot allhelgonamarknaden i början av november då alla butiker i stan går ihop.

– Det visar vilken bra sammanhållning vi har här i Vännäs. Vi är inte konkurrenter – vi är polare! Det är därför butikerna här går så bra, för att vi samarbetar och hjälps åt.

Kunderna fortsätter att komma in, butiksklockan plingar. Melina hälsar glatt på varje besökare. På golvet står kartongen med den senaste leveransen kvar.

LINNEA EHLIN