Billig träning ska locka fler pensionärer

Arne Lindberg, PRO, tror att det bästa vore att börja med rabatterad träning redan från 65 års ålder.
“Det är då vi fångar upp de här pensionärerna.”

Vännäs kommun vill nu undersöka rabatterad eller gratis träning för pensionärer över 75 år. Arne Lindberg, kassör i PRO Vännäs, välkomnar förslaget. Men han tror att det skulle göra ännu mer nytta om även yngre pensionärer fick ta del av rabatten. 

Arne Lindberg är själv en aktiv pensionär. Förutom pistolskyttet så tar han sig gärna ut på promenad.
– Jag går varje dag, jag fyller 85 nästa gång. Jag försöker gå en timme om dagen. Då håller man sig i bättre form.

Arne menar att rabatterat pris på exempelvis gymträning skulle kunna få fler att gå dit.
– Många utav de här pensionärerna, speciellt kvinnorna, har taskig pension. 160 kronor i månaden är 2000 kronor om året, det är ganska mycket, säger han.

Samtidigt skulle han helst se att träning rabatteras för pensionärer redan vid en tidigare ålder.
– De blir ju i sämre och sämre skick ju äldre de blir. Egentligen skulle man ju börja från dom är 65 år. De flesta kommuner och inte minst Vännäs, har ju egentligen inga bidrag till de här äldreverksamheterna.
– De bidrag som kommunen betalar ut är till föreningar som har medlemmar under 25 år. Man menar att dem här som är äldre får betala själv, säger han.

Sofia Blomquist är ordförande för Centerpartiet i Vännäs, och var en av dem som var med och initierade beslutet. Hon menar att man inspirerats av Umeå när man kommit fram till just åldern 75 år.
– Det är för att det är så i Umeå, det är ingen annan anledning. I Umeå har man resonerat så att mellan 65 och 75 är det väldigt många som är i gott skick och rör sig rätt mycket spontant.
– Visst kan åldern diskuteras, men det kan bli knepigt om man har olika åldrar. Om det ska spela roll om man bor på ena eller andra sidan kommungränsen, säger hon.

Ett besök på badhuset är enligt Arne Lindberg något som är populärt bland pensionärerna. Men i Vännäs finns inget året-runt-bad, och att åka in till badhuset Navet i Umeå för en simtur, kan för många kännas som ett projekt.
– Jag drar mig. Jag tycker det är jobbigt att fara dit, som det har blivit inne i centrum med parkeringarna. Det är bökigt att ta sig dit. Och så får man räkna med att många pensionärer har
slutat köra bil, säger han.

I stället föreslår han organiserade badbussar, något han tror skulle kunna få fler pensionärer att ta sig iväg. Han menar att man skulle kunna åka en eller ett par gånger i månaden och vara borta någon timme per gång.
–  Så man hinner fika, bada bastu och simma en stund, eller vattengympa.

JOSEFINA KANGASHARJU