Sammanhållning stärker lokala butikerna

Johanna Holmberg säljer inredning, kläder och presenter i sin butik. Snart ska hon öppna webbutik för att nå nya kunder. FOTO: LINNEA EHLIN

VÄNNÄS. De små butikernas överlevnad hotas av både en ökande näthandel och de stora kedjorna i städerna. Men i Vännäs finns det många kläd- och inredningsbutiker som trots allt klarar sig i samhället.

– Det finns en trogen kundkrets här som ser värdet av att ha kvar lokala butiker och service, säger Christin Westman, näringslivsutvecklare på Vännäs kommun.

Att det skulle gå bättre i Vännäs än i andra städer tror inte Christin Westman på, däremot finns det en god sammanhållning här mellan företagare, kunder och kommunen.

Johanna Holmberg, ägare av butiken Patina, säger att det är svårt att klara sig, men det går med god vilja. En anledning till att butikerna ändå överlever är stödet företagarna får från varandra, tror Johanna. Butiksägarna har gått samman i en handelsförening för att hjälpa varandra och främja det lokala företagandet. Första helgen i november ordnar de en allhelgonamarknad där alla butiker deltar. Nästa möte med handelsföreningen blir för att planera inför skyltsöndagen, berättar hon. Johanna framhåller också stödet butiksägarna får från kommunens näringslivsutvecklare.

– Vi har ju ett fantastiskt stöd från Christin Westman, hon är underbar! Hon vill verkligen att det ska bli bra för alla.

Kommunen erbjuder bland annat gratis marknadsföring, säljkurser och utbildningar för att starta webbhandel. Johanna tror att försäljning på nätet är ett sätt att nå en annan kundkrets än de som annars kommer in i butiken.

Många kunder uppskattar att komma bort från de stora köpcentrumen och kedjorna. De vill ha unika produkter som inte går att hitta någon annanstans, säger Johanna.

– Det här märket finns inte i Umeå till exempel, säger Johanna och pekar på en uppsättning kuddar i färgstarka tyger. Dessutom säljer hon sådant som hon själv stickat och målat.

I butiken Modemix tittar föräldralediga Sandra Stenlund på kläder. I vagnen ligger nio månader gamla Sigrid och tittar sig nyvaket omkring. Sandra tycker att det är mysigt att shoppa i en fysisk butik och provar hellre plaggen på plats än beställer från internet.

– Det går ju mer mot näthandel nu, men vill man att butikerna ska finnas kvar måste man ju handla här, säger Sandra.

Hon kollar alltid i de lokala butikerna först och är mån om att det ska gå bra för affärerna här.

LINNEA EHLIN