Extremt välplanerad miljonkupp

I helgen stals motorfordon till ett värde av två miljoner kronor från Johanssons Maskin i Vännäsby. FOTO: ALEKZANDRA GRANATH

Den spektakulära kuppen som genomfördes på Johansson Maskin i helgen var planerad i detalj. Motorfordon till ett värde av miljontals kronor stals från företaget och nu visar det sig att fler maskiner har upptäckts stulna än man tidigare trott.

Det var natten till söndag som tjuvarna obemärkt körde in med lastbil och truck för att sno åt sig flera fyrhjulingar och skotrar. De ska ha brutit sig in via grannföretaget som inte hade något larm och därifrån klippt upp stängslet till Johanssons.
– Det stod massa maskiner för stängslet så de har flyttat på dem också, berättar Kent Johansson som äger Johansson Maskin AB.

Stöldgodset har tidigare sagts ligga på ett värde av 1,5 miljoner kronor men nu är inventeringen klar och fler maskiner har upptäckts försvunna. Totalt har gärningspersonerna fått med sig 13 fyrhjulingar och fyra skotrar till ett värde av två miljoner kronor. Alla splitternya i ouppackade kartonger.
– De använde grannföretagets lastbrygga och med hjälp av truck lastade de in maskinerna i lastbilen. Jag kan ändå inte förstå hur de fick plats med allting, säger Kent.

Maskinföretaget har själva ett larmsystem men ska ändå inte ha märkt att någonting pågick. Inte heller någon annan upptäckte miljonkuppen.
– Om det kom förbi någon bil medan de höll på stannade de säkert upp och fortsatte så fort de blev ensamma igen, säger Kent.

Ägarna möttes av sönderslagna övervakningskameror och rörelsedetektorer när de kom till arbetsplatsen efter stöldnatten. Nu ska man uppdatera larmsystemet så att något liknande inte sker igen.
– Nu ska vi göra det svårt för dem att komma in, säger Kent.

Det finns i dagsläget inga misstänkta men polisen har enligt Västerbottens-Kuriren utfärdat ett rikslarm så att övriga polisområden och regioner får information om händelsen.

ALEKZANDRA GRANATH