Quizti brud styr Tung tisdag

 

NÖJE. Musikquiz är en trend i Umeå, och det går att quizza nästan varje dag. Med hög energi och humor styr Ea “Quizti brud” Wållgren “Tung tisdag” på Pipes.  Ambitionen är att alla ska kunna bidra – då hon själv hatar att gå på musikquiz och inte kunna någonting.
– Jag vill inte få en fråga som “Vad heter hans frus förra flickväns barns hund?”, säger hon.

Ea flyttade från Stockholm till Umeå för två år sedan. Med bakgrund som festfixare och projektledare blev övergången till quizledare naturlig, eftersom hon gillar när något händer. Målet med hennes musikquiz är att alla som är på plats ska kunna något. Utifrån fria associationer kan musikfrågorna handla om allt från sport till historiska händelser.
– Man kan få in Trump i det mesta, för han “trumpar” ju i klaveret rätt ofta, säger hon.

Varje quiz har ett tema. Ett av hennes favoritteman var när hon körde Disney, mest för den positiva stämningen och att alla kunde sjunga med.
– Det roliga är att se hur otroligt glada deltagarna blir när de kommer på svaret, alla ansiktsuttryck. Då blir man lite stolt, säger hon.

Att hennes quiz är så populära tror hon kan bero på att hon är som en duracell så fort hon får en publik.
– Det är inte bara låtar och frågor, utan även anekdoter ur mitt liv, min helg eller min vardag. Alla mina alter egon ska med!, förklarar hon.

Ea har en fäbless för att glädja andra och bjuder gärna på sig själv. Utöver musikquizandet studerar hon till psykolog – något hon kan använda sig av i sin roll som quizledare. Med större självinsikt kan man bjuda på sig själv på ett annat sätt, menar hon. Det gäller att försöka hålla det personligt men inte privat.
– Jag har lite svårt att hitta den gränsen ibland, men jag jobbar på det, säger hon.

TEXT: IDA SANNSELL
VIDEO: ALEKZANDRA GRANATH