Dragonskolan fostrar framtidens entreprenörer

Här är personerna bakom Välj Veganskt UF. Jennifer Jansson, Vendela Hammarstedt, Emma Jakobsson, Jessicka Jernbom, Ellen Lundberg och Emma Pettersson.

I korridoren A2, på Dragonskolan i Umeå sjuder kreativiteten. Det är ekonomielevernas territorium och andraklassarna är i full gång med UF, Ung företagsamhet. Fyra av UF-företagen är nominerade till priset Årets Affärsplan. Allt som allt finns runt 50 företag på skolan.

Tio stycken från länet är nominerade till priset som delas ut den 17 mars på UF-mässan Entreprenörskap på riktigt 2018 i Umeå.
Anledningen till att just Dragonskolan har så många företag är att det är obligatoriskt för bland annat Ekonomilinjen.

Ett av de nominerade företagen är Välj Veganskt UF. Det drivs av sex tjejer från Ekonomlinjen. Tanken är att de ska göra ett recepthäfte med veganska bakverk, desserter, alkoholfria drinkar, snacks och smoothies
– Det finns ju jättemycket recept på internet, men det är så utspritt, vi vill samla allt på ett ställe, säger Emma Pettersson.

Recepten väljs ut efter eget smak och tycke och just nu pågår en sållningsprocess där de först bakar och sen provsmakar. Målet är att hinna klart innan mässan i mars.

Med ett namn som Välj Veganskt UF, drar man gärna slutsatsen att de alla är veganer.
– Nä, faktiskt är ingen av oss vegan, men vi tror att många gillar att testa nya saker, och vi äter ju veganskt ibland, säger Vendela Hammarstedt.

Ett annat företag som också är nominerat till Årets Affärsplan är Calm UF. Det drivs av fyra tjejer från Ekonomilinjen som har valt att satsa på ljusstöpning.
– Min mormor och morfar har lärt oss stöpa ljus, säger Matilda Rahm.

Målet är hållbara lokalinfluerade produkter och därför används 40 procent återvunnet stearin som de fått från kyrkor i Umeåområdet. Hittills har de stöpt 392 ljus.
– När vi började var målet att sälja 300 ljus, men det kommer vi nå lätt, säger Alva Backsell.

Från början var tanken att göra koppar med egna mönster och design, men ingen i gruppen tände riktigt på idén.
– Vi tänkte bara, vad brukar vi ge till våra vänner i present? Jo, doftljus och så körde vi på det, säger Cecilia Gothefors.

På torsdag anordnas det årliga evenemanget E-dagen på skolan. E står för ekonomi, entreprenörskap och engagemang. En dag med inspirationsföreläsningar för blivande entreprenörer. Bland annat kommer Locker Room Talk, årets UF-företag 2017.

Här är hela Calm UF. Cecilia Gothefors, Alva Backsell, Lilly Ågebro och Matilda Rahm