I längtan och väntan på snö

hoppar med skidor i snö och lera.
Bredvid Vännäs ishall testar Olausson olika trick i den leriga snön.

Rasmus Olausson lämnade höga fjäll, tidig vinter och en lång säsong för att åka skidor på Liljaskolan i Vännäs. Det låter konstigt, men efter två år på skidgymnasiet är Rasmus helnöjd.

Bredvid ishallen i Vännäs står en hemsnickrad skidbacke, eller en bank som det kallas. Rasmus Olausson och hans klasskompisar åker där. De får överbliven snö från rinken som de skottar upp en backe av. Det ser skitigt och ruffigt ut i industrilandskapet. Underlaget består av snö och lera, men det funkar att åka på i väntan på riktig vinter.

Rasmus Olausson går sista året på Liljaskolans nationella idrottsutbildning med fokus på free skiing. Han läser samtidigt samhälle och media. Målet med gymnasieutbildningen är att eleverna ska nå elitnivå inom snowboard eller skidåkning. Olausson kommer från Gällivare som är känt för sitt fjäll Dundret, en turistattraktion som lockar till sig både sportentusiaster och fjällvandrare världen över, men själv hamnade han alltså i Vännäs.
–  Det var det närmsta skidgymnasiet som fanns i Sverige då, för de stängde ner utbildningen i Kiruna. Malung finns också, men då hade jag fått åka tåg i 36 timmar för att ta mig hem på helgerna, säger Rasmus Olausson.

På Liljaskolan får eleverna träna upp både teknik och styrka. Hälsa är ett genomgående tema i undervisningen. Skidåkningen går ut på att sätta svåra hopp och trick, vilket kräver en god fysik. Att landa rätt och vara stark nog att ta emot sig är en förutsättning för åkningen och det minskar skaderisken avsevärt.
–  Du har ju mer muskler att ta emot dig med och större chans att rädda upp någonting om du landar för hårt, så du inte far rakt ner i marken och slår ihjäl dig.

Det tar sex timmar att köra hem till Gällivare och det finns goda tågförbindelser både norr- och söderut, något som var viktigt vid valet av skidgymnasium. Olausson åker ofta hem på helgerna för att umgås med familj och vänner, och för att åka skidor förstås. Första året i Vännäs kändes ovant för honom som är van vid tidiga vintrar, men utbildningen är flexibel.
– Det kändes jättekonstigt i ettan, som att hela Sverige fick snö i november, men så är det ju inte. Men vi får åka på läger, så då får vi snö så fort som möjligt.

Liljaskolan reser ofta till olika skidorter som Sälen, Riksgränsen och även Österrike. Eleverna får prova andra backar än Middagsberget, och utveckla sin åkning. Innan första snön har fallit blir det kortare dagsturer inom orten. Utanför ishallen testar Olausson olika trick i den leriga snön. Han hoppar upp på en rail och landar snyggt. En klasskompis har mindre tur och ramlar i lervällingen.
– Innan jag tog körkort fick jag gå hit varje vecka. Du kan tänka dig hur kul det var med all utrustning, men det funkar bra nu när man kan köra ut, säger Rasmus Olausson.
Text och foto: JOHANNES MELENDER