Debutroman om maktobalans

Mikael Holmberg, 33, debuterar med chick-lit romanen Drömfaktorn. En bok om maktobalanser och att vara ung tjej i Umeå.

Kvällen innan vi ses var det releasefest för hans debutroman.

– Det var helt galet. Jag skrev en bok för skojs skull hemma och plötsligt sitter jag på Rex och signerar den framför en lång kö med människor. 

I många år har han skrivit noveller om unga killar, för två år sedan kände han att han fastnat och fick tipset från en kompis att byta perspektiv. Så han började skriva om Fredrika som ett experiment för att se om han kunde skriva om unga tjejer istället. Han skrev boken kronologiskt och skickade textstycken till vänner och bekanta som kom med kritik och tips.

– Det var mycket roligare att skriva när jag visste att det fanns någon som läste.

Den stora utmaningen var att läsaren inte skulle uppleva att han generaliserade de upplevelser som han själv inte direkt varit med om. Han fick bland annat hjälp av sin syster och sina tjejkompisar med detaljer om hur det är att vara ung tjej.

– Bara för att jag skriver hur det är när tre tjejer festar innan de ska ut på krogen behöver det inte vara precis så för alla.

Drömfaktorn handlar enligt honom själv om hur det är att växa upp. Att vara 25 år gammal och ha drömmar och visioner men inte veta hur man tar sig dit. Men huvudtemat är kärlek och relationer. Huvudpersonen Fredrika har ett nytt jobb och ny bostad mitt i Umeå och borde ha det lätt i livet, men när Jens dyker upp mitt i natten ställer det till det för henne.

– Det handlar om maktförhållande. Den som älskar minst har alltid mest makt i en relation. Säger Mikael.

Han tror att alla på något sätt har upplevt en maktobalans i sina relationer och hoppas att läsaren kan känna igen sig i maktförhållandet mellan Jens och Fredrika. Drömfaktorn placerar han ganska självklart in under “chick-lit” genren eftersom han menar att det är kul att använda en genre med en så tydlig stämpel.

– Det blir den här diskussionen om ful-litteratur mot fin-litteratur. Allt inom en viss genre behöver inte vara sämre kultur.

Han har en jantestämpel över skrivandet och säger flera gånger att han inte vill verka som att han tror att han är någon för att han skriver.

– Det är inte ouppnåeligt att bli författare, skrivandet är som vilken hobby som helst.

Drömmen nu är att skriva tre böcker i olika genrer som alla utspelar sig i Umeå. Det nya skrivprojektet är en “hårdkokt pusseldeckare i studentmiljö” om en flicka som hittas död i sitt korridorsrum på Ålidhem där den misstänkte finns bland korridorsgrannarna.

Vad har du lärt dig av att skriva Drömfaktorn?

– Framförallt att släppa prestigen med att min text är perfekt, för det är den ju inte. Och så lärde jag mig mycket språkligt när jag jobbade med redaktören.

 

Emma Thorell Stårsta