Utförsåkningen präglar mitt liv

Ida Bergman blickar ut över Bräntberget.
Foto: Tim Andersson

Vintern är snart här, i inlandet har redan den första snön fallit. I Umeå förbereder sig Ida Bergman för vintern.

– Jag längtar hela tiden efter vintern, utbrister Ida.

För många är snö och kyla förknippat med något kallt och jobbigt. Men för Ida Bergman så är det höjdpunkten på hela året.

Skidåkning är något jag tänker på hela tiden, och allt är en mental förberedelse på hur, var och när jag ska åka skidor nästa gång.

För Ida så har det som förut var en hobby blivit ett sätt att leva, en livsstil. Hon började när hon var två och ett halvt år, hennes pappa var tävlingsåkare och det var ett sätt för hela familjen att umgås tillsammans. Sedermera började hon åka mer och mer skidor, efter gymnasiet utbildade hon sig till skidlärare och kunde därmed förena nytta med nöje. Ida brinner för att få barn och vuxna att komma ut i naturen och göra något som är roligt tillsammans.

-Jag hinner inte åka så jättemycket skidor privat nu för tiden, utan jag åker mest i yrket. Men det är också det allra bästa, att få leka och lära med barn i naturen. Det är fantastiskt!

Mer än en hobby

Förutom att längta efter vintern så tränar Ida mycket för att kunna prestera under vintersäsongen. Utförsåkning är en vanlig skadeorsak på vinter, speciellt benbrottskador. Det kräver att man håller igång resten av året för att kunna minimera skaderisken.

kvinna tränar vid utomhusgym
Utomhusgym kommer väl till användning.
Foto: Tim Andersson

-Kroppen tar ju stryk, men jag tycker att det är värt det. För ett par år sedan skadade jag knäet, jag har fått rehabilitera mig långsamt för att kunna åka lika bra. Men det speglar ju också min vardag i övrigt, ju bättre tränad jag är desto bättre mår jag.

Foto: Tim Andersson

-Att åka skidor är att leva! Säger Ida.
Foto: Tim Andersson

Man kan konstatera att vintern är efterlängtad.

Tim Andersson