Rollspel är som teater

Klossen, Linus Rådes arbetsplats.
Foto: Linnéa Olsén

-Det hela började med att vi spelade en massa RISK och vi började skriva egna regler, egna spel med gamla legofigurer och allt möjligt när vi gick i början av mellanstadiet. Sen i slutet av mellanstadiet upptäckte vi rollspel, klassiska, svenska rollspel från slutet av 90-talet som MUTANT och Drakar och demoner.

Orden kommer från Sävarpojken Linus Råde, studieorganisatör på kulturhuset Klossen på Ålidhem som drivs av Studiefrämjandet och han är även involverad i Sverok som är Sveriges största ungdomsförbund. Sverok verkar för att främja och stimulera ungdomar och deras spelande av olika slag.

När Linus var i mellanstadieåldern började hans intresse för bräd- och rollspel av olika slag ta fart. Ett intresse som aldrig tycktes mattas av utan snarare eskalerade ju äldre han blev. Spelandet började att bli en del av hans livsstil och när han blev äldre började han  jobba med spelkultur på många olika sätt.

Sävar blev startskottet

En av de första stora spelföreningarna som Linus var med i var Interaktiv Historia som tillsammans med Sävar Kommundelsnämnd och Umeå Kommun var arrangörer för en stor rollspelsliknande teaterföreställning. Det sista Slaget 1809 -2009, 200 år av fred.

-Det var ungefär 7 000 personer i publiken och ja, kungen var här och ja, ett stort hallaballoo.

Att Linus var med och arrangerade detta mynnade ut i massa andra olika småprojekt två andra pjäser som sattes upp i Umeå och även två historiska rollspelsböcker som kan användas i exempelvis undervisning. Det var i den vevan han kom i kontakt med studiefrämjandet  och folkbildningen då de hade studiecirklar i ämnet. Att Linus verkligen brinner för rollspelande och historia märks tydligt och han hejdar sig till slut och säger:

-Vi kan hålla på och prata om det här i flera timmar men vi ska inte göra det nu inser jag.

Linus Råde  Foto: Linnéa Olsén
Det är mycket administrativt arbete säger Linus Råde och det är väl inte det roligaste kanske.
Foto: Linnéa Olsén

Kalla det interaktiv teater, inte rollspel

Linus är uppvuxen i läran att Rollspel inte är kultur, kalla det interaktiv teater så kan vi kanske prata om att anordna studiecirklar. Ett rollspel är ett spel främst och inte så fint. Om man däremot kallar det för interaktiv teater så går det bra. För teater är kultur, inte rollspelande.

-Nu har det förändrats ganska mycket sen dess men det var sådana frågor som Sverok ganska snabbt tog tag i när man blev medlem i studiefrämjandet och  började få lite inflytande.

En bekant till Linus hade lyckats övertyga studiefrämjandet att anställa någon på 10 procent så att dom kunde arrangera spelkvällar tillsammans med Sverok och hipp som happ så flyttade denne bekant till Skåne och det blev istället Linus som fick axla det ansvaret samtidigt som han jobbade merparten av tiden på ett äldreboende för att kunna betala räkningarna. När den dåvarande chefen på Kulturhuset Klossen slutade blev Linus erbjuden att ta över och jobbar därför nu heltid på Klossen med bland annat att organisera studiecirklar och stötta arrangörer av bland annat konvent.

Var det inte jobbigt att ta det där steget att sluta din fasta anställning inom Umeå Kommun?

-Man får väl lite väga trygghet mot det man älskar att göra och vill göra.