Med tävlandet som livssil

JumpyKramwebEn nidbild som finns av gamers, är den av en instängd datanörd utan socialt liv. Jag träffade Jimmy “Jumpy” Berndtsson, professionell datorspelare som berättar om sitt liv som Elit-Spelare.
-Jag spelar så hjärnan skrynklas, det är då jag utvecklas.

Precis som en idrottare
Långa träningspass flera dagar i veckan är inget ovanligt för alla som satsar på en karriär som elitidrottare. Bland dem som tränar mest finns datorspelarna.
Men för många är E-Sporten en okänd och sluten värld, och vad är egentligen en “gamer”
Jimmy Berndtsson, professionell counterstrike-spelare beskriver det som:

-Alla som spelar datorspel kontinuerligt är en gamer , och dom som tävlar. Själv började jag E-Sporta när jag var 16 och fick min första dator. Jag gillar datorer, jag gillar att idrotta, och har fått en bra balans, säger Jimmy.

Det finns skillnader också
Något som skiljer Jimmy från traditionella elitidrottare är att hans träning sker vid sidan av ett vanligt arbete.
Man kan säga att hans dygn har tre kategorier: Arbete, träning och sömn. Dessutom gymmar han 5 dagar i veckan.

-Jag jobbar på posten dagtid, efter det brukar jag gymma och sen spelar jag resten av kvällen. Jag är ju mindre flexibel och måste planera mycket mer i förväg. Sen har jag ingen relation heller, isåfall hade jag inte kunnat spela. Jag tog en paus 2006-2007 för att jag inte kunde kombinera spelandet med relationen.

Tränar mycket
En flexibel vardag är alltså något en elit-esportare måste offra för att bli bäst. Tittar man på sydkorea, som har en tradition av begåvade E-Spelare, sägs det att dom spelar tio timmar per dag. Jimmy spelar är inte uppe på den nivån, men han och laget “Team Property” tränar också väldigt mycket.

-Vi tränar med laget fyra kvällar i veckan, utöver det spelar jag väldigt mycket själv också. Man vill ju bli bäst på det man gör. Jag spelar så hjärnan skrynklas, det är då jag utvecklas, förklarar Jimmy.

jumpyvinstweb
Jumpy, andra från vänster, efter vinsten Dreamhack Winter 2009. Foto: Hltv.org

Har fått många lärdomar
Även om det krävs många uppoffringar för att bli duktig E-Sportare, finns också många positiva aspekter.

-Att pusha mig själv till att bli bättre är en utmaning i sig. Jag har fått resa världen över och lärt känna många olika människor. Dessutom är min engelska mycket bättre och jag har blivit mer mediavan.

Simon Engstrand