Kampsport som livsstil

Ludvig_Norberg_750
Ludvig Norberg lägger mycket tid på kampsport. Det handlar inte bara om träning utan även spel och film.
Foto: William Thomas

För Ludvig Norberg från Umeå utgör kampsporten en stor del av hans liv. Idag tränar han sex-sju gånger i veckan och spenderar en del av sin tid hemma på att titta på olika kampsportstävlingar.

22-åriga Ludvig Norberg  har tränat kampsport i snart tre år, men hans passion för sporten liknar den hos någon som tränat hela sitt liv. Jag träffar honom på Umeå Kampcenter, han har precis slutat dagens träning och hans ansikte droppar av svett.

”Intresset har nästan alltid funnits där”
När Ludvig Norberg var i sex-års åldern var han fascinerad av kampsportsfilmer och kampsportslegender som Steven Seagal, Jackie Chan, Jet Li och inte minst Bruce Lee.
– Det var häftigt med snurrsparkar och folk som kastades runt. Det verkade som en fascinerande sport.
Han berättar också att hans pappa, som är polis, har hållit på med jujutsu länge och att det hjälpte att hålla intresset vid liv.

Ludvig började träna brasiliansk jujutsu för tre år sedan men han bestämde sig för att hoppa av och började istället med MMA.
MMA är förkortning för Mixed Martial Arts, vilket är en kampsport som blandar olika slag, kast och sparkar från andra kampsporter. MMA är betydligt mer tävlingsinriktad än övriga kampsporter och fokuserar mer på fullkontakt, vilket innebär att det är tillåtet att använda maximal muskelkraft för att knocka eller ta ner sin motståndare på mattan under en tävling.

Men Ludvig är inte intresserad av att tävla. Främst för att det finns en risk för skallskador. Han säger att det räcker gott och väl med sparring.

Kampsporten blir till ett beroende
Ludvig tränar MMA  fyra gånger i veckan och gymmar också två-tre gånger. Men det är ingenting han tycker är jobbigt.
– Det är ju främst väldigt kul, men sen mår jag också väldigt bra av träningen, både psykiskt och fysiskt.

På fritiden när han inte tränar brukar han titta på UFC, förkortning för Ultimate Fighting Championship. UFC är en organisation som anordnar olika MMA tävlingar där deltagare från hela världen får slåss för att bli champion i sin viktklass. Just nu håller Ludvig på svenska lätt tungvikts fightern, Alexander Gustafsson, som är Sveriges mest framgångsrika MMA-utövare i UFC.

Ludvig spelar också ett spel till Xbox 360, som är baserat på UFC. Han beskriver att det är mer som en simulator än ett vanligt fightingspel.
– Kampsport har som blivit min livstil, säger Ludvig Norberg.

William Thomas