Extrema ansträngningar, storslagna upplevelser

Mattias springer på en strand med en luftmadrass under armen
Mattias, i färd med att vinna en lokal tävling.
Foto: John Mogren Olsson

– Jag föddes med löpskor på fötterna, berättar Mattias Nyström. För honom är träningen som en drog. Med sitt lag åker han nu runt i världen och och springer flera dygn i sträck.

Mattias är idag en av världens främsta inom multisport. Sporten kan utövas både individuellt och i lag. Själv har han vunnit flera svenska tävlingar, däribland SM, och med sitt lag Haglöfs Silva har han kommit både tvåa och trea (två gånger) i VM. Detta trots att han har ett heltidsjobb och nyligen doktorerat.

Träningen är på sätt och vis hans livsstil, och resten av livet tar sin form kring den. Med multisportens hjälp kommer han ut i världen och får uppleva den på ett helt annat sätt än han annars hade kunnat.

Mattias marscherar ner mot vattnet med en luftmadrass i handen.
Multisport kan inkludera många olika grenar, däribland luftmadrasspaddling.
Foto: John Mogren Olsson

Multisporttävlingar karakteriseras av hur många olika moment som finns med, till exempel cykling, paddling, orientering och inlines. De längre tävlingarna kan vara allt mellan ett dygn upp mot en vecka. Mattias berättar att han i sin ungdom åkte skidor, men cykling, löpning, och paddling var bland träningsformerna, detta gjorde att när han väl blev introducerad till multisport så kändes det som en naturlig övergång.

– Kombinerad sport var mer rolig, förklarar han.

Adventure Races

2009 kom han och hans kompis Robert med i laget som sedan kom att kallas Haglöfs Silva. Tillsammans är de fem medlemmar, varav fyra åker till varje av de långa tävlingarna så kallade ”Adventure races”. Sådana Adventure races kan vara mellan 50 och 100 mil långa. De kan vara uppdelade i etapper som i sin tur kan ta 24-36 timmar att ta sig genom.  I dessa tävlingar får man oftast nya provianter och utrustning endast mellan etapper. Mattias berättar att det längsta race han varit med på tog 6,5 dygn. Han tror att han sov kring 9 timmar kombinerat över de 6,5 dygnen. Han berättar att man sover på bestämda tider, 1-2 timmar per dygn och att man måste kunna sova på beställning. Man mår dock generellt bra framhåller han. Visst finns det tävlingar där man måste kämpa hårt för att komma i mål. Samtidigt framhåller han att det är värt det.

– Vi hade inte tävlat om vi inte hade tyckt att det var roligt.

Dessa adventure races kan ta plats överallt i världen. Mattias har till exempel tävlat i Australien, Förenade Arabemiraten, Frankrike, Sverige och Kina. Han berättar att man kan njuta av den spektakulära naturen trots de hårda omständigheterna. En annan hobby han har är nämligen foto, och han önskar att han kunde ta fler foton under tävlingar. Dock går det inte alltid att uppleva naturen, då de ofta springer under natten. Man kan befinna sig på en enormt vacker plats utan att ens kunna se något annat än det som lyses upp av sin pannlampa. Han berättar om soluppgångarna som några av de bästa naturupplevelserna, man har klarat natten, och det kommer vara ljust under resten av dagen.

Tävlingarna tar också fram olika sidor av en själv som person berättar han.

– Man får lära känna sig själv väldigt väl.

När man blir som mest påfrestad kommer en persons dåliga sidor fram, sidor man kanske inte hade velat känna till om sig själv och han säger att han alltid försöker jobba med sina svagheter.

Multisport och vardagen

Mattias berättar att mellan vardagen och träningen är det vardagen som måste planeras efter träningen, inte vice versa.

Bild på kajaker vid strandkant, den närmaste har sponsormärket Haglöfs Silva, och det ligger en karta i den.
Kajaken och kartan, två karakteristiska föremål.
Foto: John Mogren Olsson

Han jobbade tidigare på ett konsultföretag där han trivdes, men han kunde inte styra sina arbetstimmar, och som resultat slutade han där. Flexibla arbetstimmar är essentiella för hans livsstil.

På sin nuvarande arbetsplats har Mattias flexibla arbetstider, men det kan fortfarande vara svårt att få ihop livspusslet. När arbetsdagarna blir långa blir det svårt få åtta timmar sömn, och hinna träna. Förut försökte Mattias ta den tiden från sömnen, men han poängterar att det inte är rätt sätt att lösa situationen. Han berättar att han under senaste tiden har känt sig omotiverad. Men samtidigt har han ett hopp om att han och Haglöfs Silva äntligen kan få sitt efterlängtade VM guld i år.